Przepis na sałatkę konserwową z ogórków, marchewki, papryki i cebuli

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 4–5 słoików 500 ml)

  • 800 g ogórków gruntowych (korniszonów)
  • 400 g marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1–2 gałązki świeżego kopru (opcjonalnie)

Zalewa (na ok. 2 l)

  • 1 l wody
  • 200 ml octu 10 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Przygotowanie:

Ogórki umyj, odkrój końcówki i pokrój w plastry ok. 4 mm.

Marchew obierz i pokrój w plasterki (lub półplastry).

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplastry.

Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski ok. 5 mm.

Czosnek obierz, podziel na ząbki (możesz przekroić większe na pół).

Umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki.

Na dnie każdego słoika włóż po 1 liściu laurowym, po ¼ łyżki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, ząbek czosnku i gałązkę kopru (jeśli używasz).

Warstwami ciasno układaj: ogórki, marchew, cebulę i papryki.

W garnku wymieszaj wodę z cukrem i solą, podgrzewaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.

Dodaj ocet, doprowadź do wrzenia.

Gorącą zalewą zalej warzywa aż do ok. 1 cm pod krawędzią słoika.

Dokładnie zakręć nakrętki.

W dużym garnku wyłóż ściereczkę, włóż słoiki i zalej wodą do ¾ wysokości.

Po zagotowaniu pasteryzuj 8–10 min, następnie odstaw w garnku do wystudzenia.

Po ostudzeniu sprawdź, czy nakrętki są wklęsłe (dobra próba szczelności).

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sałatka nabierze pełni smaku po 5–7 dniach, zachowuje świeżość kilka miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Biszkoptowe ciasto bananowe z malinami i kruszonką

Zesmakuj ze mną pysznego, a zarazem lekkiego ciasta biszkoptowego z bananami, malinami i kruszonką. Najpyszniejsze ciasta powstają podczas…

Klasyczna surówka coleslaw

Składniki: 1/2 główki białej kapusty (ok. 400 g) 2 średnie marchewki 1 mała cebula (opcjonalnie) 150 ml majonezu…

Kwiaty cukinii faszerowane serem w cieście

Składniki: Do nadzienia: 8–10 kwiatów cukinii (świeżych, najlepiej z młodych cukinii) 150 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia,…