Przepis na sałatkę z selera naciowego i papryki w sosie pomidorowym

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(2 duże słoiki po 500 ml)

  • Seler naciowy – 500 g (ok. 6–8 łodyg)
  • Czerwona papryka – 2 szt. (ok. 400 g)
  • Marchewka – 1 średnia (ok. 150 g)
  • Cebula – 1 średnia (ok. 150 g)
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Pomidory – 400 g (1 puszka krojonych)
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • Olej roślinny – 3 łyżki
  • Ocet 10 % – 50 ml
  • Cukier – 1 łyżka
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki
  • Papryka słodka mielona – 1 łyżeczka
  • Ostra papryka w płatkach – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Seler naciowy umyj i pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki lub kostkę.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej olej.

Wrzuć cebulę, smaż 2–3 minuty, aż lekko się zeszkli.

Dodaj czosnek i marchewkę, smaż kolejne 2 minuty, mieszając.

Dodaj seler i paprykę, wymieszaj.

Po 2 minutach wlej pomidory z puszki oraz koncentrat, wszystko dokładnie połącz.

Dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką i – jeśli lubisz ostre – płatkami chili.

Zalej octem, wymieszaj i przykryj garnek.

Duś na małym ogniu 15–20 min, aż warzywa będą miękkie, ale jędrne.

Umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki.

Gorącą sałatkę przełóż do ciepłych słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni.

Brzegi słoików przetrzyj wilgotną ściereczką i mocno zakręć.

Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do ¾ wysokości).

Pasteryzuj 10 min od momentu zagotowania.

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem na ściereczce do całkowitego wystudzenia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sałatka nabierze pełni smaku po 7–10 dniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Krokiety z kapustą i grzybami 

Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazownej 1/4 łyżeczki soli 2 jajka…

Zapiekanka z fasolki szparagowej z mięsem i serem

Składniki: • 500 g żółtej fasolki szparagowej (może być też mix żółtej i zielonej)• 400 g mięsa mielonego…

Karpatka z kremem mascarpone i owocami 

Zesmakuj ze mną mojej wersji karpatki. Karpatka ta jest inna. Nie jest tradycyjna, ponieważ krem budyniowy zmieniłam na…