Przepis na sernik na zimno z malinowym musem

18.07.2025
Czas przygotowania: 500 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(tortownica Ø 20–22 cm, ok. 8 porcji)

Spód

  • 200 g ciastek digestive lub maślanych (np. petit beurre)
  • 80 g masła, roztopionego

Masa serowa

  • 500 g serka śmietankowego (twarożek włoski mielony, mascarpone lub Philadelphia)
  • 200 ml śmietany kremówki 30–36 %
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
  • 12 g żelatyny (ok. 1 opakowanie)
  • 60 ml zimnej wody

Mus malinowy

  • 250 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 łyżki cukru (do smaku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Ciastka zmiel w malakserze lub włóż do woreczka i rozgnieć wałkiem na drobny piasek.

W misce wymieszaj pokruszone ciastka z roztopionym masłem, aż masa będzie jednolita.

Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, wsyp masę i mocno dociśnij do dna (najlepiej dnem szklanki).

Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Żelatynę namocz w 60 ml zimnej wody na 5–7 min.

W rondelku lekko podgrzej (nie gotuj!) napęczniałą żelatynę, aż się rozpuści. Odstaw, by lekko przestygła.

W dużej misce ubij śmietanę na sztywno z połową cukru pudru. Przełóż do osobnej misy.

Do czystej miski włóż serek śmietankowy, resztę cukru pudru i wanilię. Krótko zmiksuj na gładko.

Do serka wlej ostudzoną żelatynę i dokładnie połącz szpatułką.

Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę, aż masa będzie jednolita i puszysta.

Przelej masę na schłodzony spód, wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na 30–40 min, by lekko stężała.

Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i sok z cytryny, podgrzewaj kilka minut, aż owoce zaczną się rozpadać.

Przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek.

Żelatynę (1 łyżeczkę) namocz w 2 łyżkach zimnej wody na 5 min, potem podgrzej do rozpuszczenia i wymieszaj z przestudzonym musem.

Gdy mus jest letni, wylej go na wierzch stężałej masy serowej.

Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Przed serwowaniem delikatnie odklej boki tortownicy.

Możesz udekorować świeżymi malinami, listkami mięty lub wiórkami białej czekolady.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Powidła śliwkowe z czekoladą i korzenną nutą

Składniki: 2 kg dojrzałych śliwek węgierek (bez pestek) 300 g cukru (opcjonalnie, według smaku i słodkości owoców) 1…

Powidła śliwkowe

Składniki: 2 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierki) 1 szklanka cukru (możesz dodać więcej w zależności od słodkości śliwek)…

Warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami

Składniki: (na dużą miskę): Mięso: 2 filety z piersi kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego…