Przepis na sernik na zimno z malinowym musem

Składniki:
(tortownica Ø 20–22 cm, ok. 8 porcji)
Spód
- 200 g ciastek digestive lub maślanych (np. petit beurre)
- 80 g masła, roztopionego
Masa serowa
- 500 g serka śmietankowego (twarożek włoski mielony, mascarpone lub Philadelphia)
- 200 ml śmietany kremówki 30–36 %
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
- 12 g żelatyny (ok. 1 opakowanie)
- 60 ml zimnej wody
Mus malinowy
- 250 g mrożonych lub świeżych malin
- 2 łyżki cukru (do smaku)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Ciastka zmiel w malakserze lub włóż do woreczka i rozgnieć wałkiem na drobny piasek.
W misce wymieszaj pokruszone ciastka z roztopionym masłem, aż masa będzie jednolita.
Wyłóż spód tortownicy papierem do pieczenia, wsyp masę i mocno dociśnij do dna (najlepiej dnem szklanki).
Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Żelatynę namocz w 60 ml zimnej wody na 5–7 min.
W rondelku lekko podgrzej (nie gotuj!) napęczniałą żelatynę, aż się rozpuści. Odstaw, by lekko przestygła.
W dużej misce ubij śmietanę na sztywno z połową cukru pudru. Przełóż do osobnej misy.
Do czystej miski włóż serek śmietankowy, resztę cukru pudru i wanilię. Krótko zmiksuj na gładko.
Do serka wlej ostudzoną żelatynę i dokładnie połącz szpatułką.
Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę, aż masa będzie jednolita i puszysta.
Przelej masę na schłodzony spód, wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na 30–40 min, by lekko stężała.
Maliny przełóż do rondelka, dodaj cukier i sok z cytryny, podgrzewaj kilka minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
Przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę (1 łyżeczkę) namocz w 2 łyżkach zimnej wody na 5 min, potem podgrzej do rozpuszczenia i wymieszaj z przestudzonym musem.
Gdy mus jest letni, wylej go na wierzch stężałej masy serowej.
Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Przed serwowaniem delikatnie odklej boki tortownicy.
Możesz udekorować świeżymi malinami, listkami mięty lub wiórkami białej czekolady.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!