Pszenno-żytni chleb z czarnuszką

Składniki:
- Letnia woda (200 ml)
- Drożdże świeże (15 g)
- Miód (2 łyżeczki)
- Mąka pszenna (220 g)
- Mąka żytnia (180g)
- Sól (2 łyżeczki)
- Czarnuszka (2 łyżki)
- Olej (1 łyżka)
Przygotowanie:
Dodaj do miski wodę, a także drożdże, miód. Całość wymieszaj. Po wymieszaniu dodaj mąki oraz sól. Całość wymieszaj łyżką.
W ten sposób wyrabiaj ciasto minimum 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę. Włóż kulkę do miski na 1h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodaj olej. A następnie całość zagniataj kilka minut. Formuj ciasto w podłużny bochenek. Przygotuj naczynie żaroodporne. Dno naczynia posyp mąką. Wyłóż ciasto. Natnij je nożem, spryskaj wodą i posyp czarnuszką. Odstaw ponownie do wyrośnięcia. Tym razem na 30 minut. Po 30 minutach piecz chleb w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 55/60 minut.
Po upieczeniu ostudź go na kratce. Podawaj z masłem.
I gotowe
Smacznego!