Pulpety w sosie orzechowym z ryżem i zielonymi warzywami

5.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Dziś przychodzę z przepisem na pulpety z sosem orzechowym. Mięso mielone kocha orzechy. Pulpety, klopsy, kotlety mielone z dodatkiem orzechów są bardzo wyraziste, lekko chrupiące, delikatne, a zarazem zwarte. Poniżej znajdziesz przepis na orzechowy wytrawny obiad, który smakowo Cię pozytywnie zaskoczy.

Składniki:
  • 100 g ryżu
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółtko
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ulubione zielone warzywa
  • pieprz kolorowy
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
Przygotowanie:

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Mięso dodaj do miski, następnie dodaj żółtko oraz sól do smaku. Całość zagnieć i przygotuj małe pulpeciki. Orzechy zmiel. Rozgrzej patelnię. Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj orzechy oraz pastę curry. Całość wymieszaj, a następnie włóż pulpeciki. gotuj 10 minut.

Podawaj z ryżem i blanszowanymi zielonymi warzywami.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa

Składniki na konfiturę: 1 ananas1 kg moreliopcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru  Pozostałe składniki: 800 g sera twarogowego 400…

Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami

Składniki: 🥄4 łyżki mąki pszennej 🥛 4 łyżki serka wiejskiego  🥄2 łyżki jogurtu greckiego 🥄½ łyżeczki proszku do…

Biszkoptowe ciasto bananowe z malinami i kruszonką

Zesmakuj ze mną pysznego, a zarazem lekkiego ciasta biszkoptowego z bananami, malinami i kruszonką. Najpyszniejsze ciasta powstają podczas…