Pulpety w sosie orzechowym z ryżem i zielonymi warzywami
Dziś przychodzę z przepisem na pulpety z sosem orzechowym. Mięso mielone kocha orzechy. Pulpety, klopsy, kotlety mielone z dodatkiem orzechów są bardzo wyraziste, lekko chrupiące, delikatne, a zarazem zwarte. Poniżej znajdziesz przepis na orzechowy wytrawny obiad, który smakowo Cię pozytywnie zaskoczy.

Składniki:
- 100 g ryżu
- 150 g mięsa mielonego z indyka
- 1 żółtko
- 100 g orzechów włoskich
- 1 puszka mleka kokosowego
- ulubione zielone warzywa
- pieprz kolorowy
- sól do smaku
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
Przygotowanie:
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Mięso dodaj do miski, następnie dodaj żółtko oraz sól do smaku. Całość zagnieć i przygotuj małe pulpeciki. Orzechy zmiel. Rozgrzej patelnię. Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj orzechy oraz pastę curry. Całość wymieszaj, a następnie włóż pulpeciki. gotuj 10 minut.
Podawaj z ryżem i blanszowanymi zielonymi warzywami.
Smacznego!