Puszyste ciasto z borówkami

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 200 g borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). W dużej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj olej i jogurt, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a potem dodaj do mokrych składników. Wymieszaj delikatnie tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj borówki i ostrożnie wmieszaj je do ciasta. Przełóż masę do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstaw do piekarnika i piecz około 40–45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek suchy. Po wystudzeniu możesz oprószyć cukrem pudrem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki konserwowe z cytryną i czosnkiem

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 cytryna (pokrojona w plasterki) 6–8 ząbków czosnku 4 łyżeczki gorczycy 4…

Zapiekana fasolka szparagowa z serem i koperkiem

Składniki: 500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 150 g startego sera (np. gouda, edamski, mozzarella lub mieszanka)…

Przepis na pieczeń „marmurkową”

Składniki: (keksówka o pojemności ok. 1 l, 6–8 porcji) 700 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300…