Puszyste ciasto z morelami

14.07.2025
Czas przygotowania: 500 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2–3 łyżki mleka
  • 300 g świeżych moreli (bez pestek, pokrojonych w ćwiartki lub ósemki)

Do dekoracji:

  • cukier puder
  • kilka świeżych połówek moreli
  • listki mięty

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Formę (ok. 24 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.

Utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę (mikserem przez ok. 5 minut).

Dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.

W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj do masy maślanej na przemian z mlekiem, mieszając tylko do połączenia składników.

Dodaj pokrojone morele i delikatnie wmieszaj je do ciasta.

Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.

Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem, udekoruj świeżymi morelami i listkami mięty.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

Składniki na bułki: • 500g mąki pszennej lub orkiszowej • 20 g świeżych drożdży  • 150 ml wody…

Papryka po chorwacku

Składniki: (na około 10–13 papryk) 10–13 średnich czerwonych lub różnokolorowych papryk Opcjonalnie: 1–2 świeże ostre papryczki (np. jalapeño)…

Kopytka jak u Babci – tradycja na Twoim talerzu

Kopytka to jedno z tych dań, które na stałe wpisały się w tradycję polskiej kuchni. Proste, ale niezwykle…