Puszyste ciasto z morelami

Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2–3 łyżki mleka
- 300 g świeżych moreli (bez pestek, pokrojonych w ćwiartki lub ósemki)
Do dekoracji:
- cukier puder
- kilka świeżych połówek moreli
- listki mięty
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 175°C (góra-dół). Formę (ok. 24 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.
Utrzyj masło z cukrem na puszystą, jasną masę (mikserem przez ok. 5 minut).
Dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodawaj do masy maślanej na przemian z mlekiem, mieszając tylko do połączenia składników.
Dodaj pokrojone morele i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.
Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem, udekoruj świeżymi morelami i listkami mięty.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!