Pyszne, domowe pączki o smaku princessy kokosowej

15.02.2023
Czas przygotowania: 150 minut
Stopień trudności: średnie

Pączki te usmażyłam do Poranka między Wisłą i Bugiem. Nie ma nic lepszego niż domowe pączki. Poniżej przepis na połączenie słodkich powideł z nutą słonych pistacji, które idealnie uzupełniają słodki smak śliwek. Mimo, że pączki są smażone, to dodany alkohol sprawia, że ciasto nie wchłania dużo oleju. Poniżej przepis.

Składniki:

  • • 140 ml mleka migdałowego lub krowiego
  • • 20g drożdży 
  • • 60 g cukru/erytrytolu 
  • • 500 g mąki pszennej 
  • • 100 g rozpuszczonego masła 
  • • 5 żółtek
  • • 1 jajko
  • • 30 ml wódki 
  • • 1l oleju rzepakowego do smażenia  

Nadzienie:

  • • 2 budynie o smaku białej czekolady
  • 1 szklanka (250 ml) wiórków kokosowych 
  • 200 ml śmietanki 36%
  • mleko do gotowania budyniu 

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 3 lub 4 łyżki wrzątku
  • Wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnuszku. Do miski rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. 

Całość wymieszaj. Następnie dodaj żółtka. Ponownie wymieszaj. Teraz czas na mąkę i wódkę lub spirytus (alkohol dodaje się do ciasta by podczas smażenia nie “wchłaniało zbyt wiele tłuszczu). Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Gdy częściowo zagnieciesz ciasto- stopniowo dodawaj rozpuszczone masło (masło nie może być gorące). Zagniataj ciasto minimum 10 minut. Po tym czasie na dno miski wsyp mąkę, przełóż zagniecione ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potrwa to około 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto podziel je na 13 części.(każda 75/80 g). Z każdej części uformuj bułezlczkę. Odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. 

Po upływie 15 minut rozgrzej wok lub garnek. Wlej olej. Ja używam oleju rzepakowego. Ty możesz smażyć na smalcu lub mieszać oba tłuszcze. Gdy olej się rozgrzeje włóż pierwszą partię pączków. Pamiętaj: by podczas smażenia powstał rant należy zaczynać smażenie od strony już wyrośniętej. Smaż pączki na małym ogniu po 3 minuty i 10 sekund z każdej strony. 

W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie. Budynie ugotuj według wskazówek zawartych na opakowaniu. Gdy masa budyniowa zacznie gęstnieć dodaj śmietankę oraz wiórki. Całość mieszaj. Jeśli nie masz budyniów o smaku białej czekolady użyj śmietankowych dodatkowo dołóż białą czekoladę (6kostek). Gdy masa budyniowa jest gęsta odstaw ją do wystygnięcia. Przełóż masę do szprycy. Nadziewaj pączki.

Na koniec przygotuj lukier. Do szklanki dodaj cukier puder. Następnie wlej wrzątek. Całość energicznie mieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj kolejną łyżkę wrzątku. Tak przygotowanym lukrem polewaj pączki, a następnie posypuj je wiórkami kokosowymi.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów z kluseczkami, kwaśną śmietaną, czarnuszką i bazylią to pyszna, aromatyczna zupa, idealna na chłodniejsze…

Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 

Składniki na dwie porcje: Jajka (1 sztuka) Ciasto francuskie (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) Musztarda muodowa (2…

Pączki hiszpańskie- Gniazdka

Składniki: 🍩250 ml wody 🍩100 g masła 🍩180 g mąki 🍩3 duże jajka L 🍩1 l oleju rzepakowego…