Pyszny domowy chleb na kefirze

8.03.2023
Czas przygotowania: 150 minut
Stopień trudności: trudne
Składniki:
  • 520 g mąki pszennej chlebowej 
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych 
  • 2 czubate łyżki otrębów żytnich 
  • 280 ml kefiru
  • 120 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
Przygotowanie:

W małym rondelku podgrzej delikatnie wodę. Woda nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, gdyż drożdże nie wyrosną. Do wody wkrusz drożdże, a także dodaj cukier. Całość wykieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. 

Do miski dodaj mąkę, sól oraz otręby. Dodaj również wyrośniety rozczyn i maślankę. Całość dokładnie wymieszaj. 

Na blat wysyp około 50 g mąki. Wyłóż ciasto i zagniataj do momentu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto nie może się lepić. Zagniecione ciasto chlebowe dodaj do miski. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. 

Po 45 minutach wyłóż ciasto na blat, a następnie formuj bochenek. Twórz bochenek poprzez składanie ciasta (dokładnie tak samo jak formuje się bułki) . Uformowane chleb przełóż do kosza/miski do wyrastania chleba. Poczekaj aż podwoi on swoją objętość. Gdy chleb już urośnie, wyjmij go z koszyka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia oprósz mąką. Na blaszkę przełóż wyrośnięty chleb. Wierzch chleba spryskaj wodą, a następnie natnij ostrym nożem lub żyletką. 

Tak przygotowany chleb piecz przez pierwsze 5 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 220 stopni. Po upływie 5 minut zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 40 minut.

Upieczony chleb studź na kratce.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka na zimę

Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren…

Roladki z szynki faszerowane pastą jajeczną

Składniki: (na ok. 10 roladek): 10 plastrów szynki (najlepiej cienko krojonej, owalnej) 5 jajek ugotowanych na twardo 2–3…

Ciasto a'la biszkoptowe z kremem oreo🍪🍪🍪 i czereśniami 🍒🍒🍒

Ciasto a'la biszkoptowe. Dlaczego a'la? Ponieważ do mojego "biszkoptu" nie oddzielamy białek od żółtek. Jajka i pozostałe składniki…