Pyszny domowy chleb na kefirze

8.03.2023
Czas przygotowania: 150 minut
Stopień trudności: trudne
Składniki:
  • 520 g mąki pszennej chlebowej 
  • 3 czubate łyżki płatków owsianych 
  • 2 czubate łyżki otrębów żytnich 
  • 280 ml kefiru
  • 120 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
Przygotowanie:

W małym rondelku podgrzej delikatnie wodę. Woda nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, gdyż drożdże nie wyrosną. Do wody wkrusz drożdże, a także dodaj cukier. Całość wykieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. 

Do miski dodaj mąkę, sól oraz otręby. Dodaj również wyrośniety rozczyn i maślankę. Całość dokładnie wymieszaj. 

Na blat wysyp około 50 g mąki. Wyłóż ciasto i zagniataj do momentu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Ciasto nie może się lepić. Zagniecione ciasto chlebowe dodaj do miski. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia. 

Po 45 minutach wyłóż ciasto na blat, a następnie formuj bochenek. Twórz bochenek poprzez składanie ciasta (dokładnie tak samo jak formuje się bułki) . Uformowane chleb przełóż do kosza/miski do wyrastania chleba. Poczekaj aż podwoi on swoją objętość. Gdy chleb już urośnie, wyjmij go z koszyka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Papier do pieczenia oprósz mąką. Na blaszkę przełóż wyrośnięty chleb. Wierzch chleba spryskaj wodą, a następnie natnij ostrym nożem lub żyletką. 

Tak przygotowany chleb piecz przez pierwsze 5 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 220 stopni. Po upływie 5 minut zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz chleb przez kolejne 40 minut.

Upieczony chleb studź na kratce.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rozkosz dla podniebienia- Wyjątkowa Szarlotka, Która Zachwyci Twoich Gości!

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj pragnę Was zaprosić w podróż…

Chrupiące placki ziemniaczane.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 37 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, smakosze tajemniczych kulinarnych historii! Dzisiaj…

Karpatka z kremem mascarpone i owocami 

Zesmakuj ze mną mojej wersji karpatki. Karpatka ta jest inna. Nie jest tradycyjna, ponieważ krem budyniowy zmieniłam na…