Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

16.09.2022
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznych racuchów z karmelizowanymi gruszkami i malinami. Pyszne racuchy, które nie wymagają długiego czasu wyrastania. Dodatki takie jak gruszki w karmelu oraz kwaśne maliny wspaniale komponują się z lekkimi racuchami. Słodki smak gruszek i kwaśnych malin idealnie balansuje z racuchami. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

🥛200 ml mleka

🥄1 łyżeczka cukru/erytrytolu/2 łyżeczki ksylitolu

🥄1 opakowanie cukru z wanilią

🍐2 gruszki

🥚1 jajko 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, cukier, jajko, sodę, oraz mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Obierz i pokrój gruszkę. Dodaj ją do ciasta i wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię. Wykładaj porcje ciasta na patelnię. 1 porcja (1 łyżka). Smaż z obu stron do zarumienienia.

Gdy usmażysz racuchy przygotuj gruszki w karmelu.

Składniki:
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

150 g malin

Na patelnię wysyp cukier. Na małym ogniu karmelizuj cukier. Gruszki pokrój w ćwiartki. Następnie dodaj gruszki do skarmelizowanego cukru. Całość wymieszaj.

Gotowe gruszki wyłóż na racuchy. Całość posyp malinami.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Suszone pomidory w słoiku na zimę

Składniki: 1 kg suszonych pomidorów (najlepiej domowych, z piekarnika lub suszarki) 4–5 ząbków czosnku 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)…

Sałatka z ogórków i marchewki (do słoików)

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 0,5 kg marchewki 2 papryki czerwone (opcjonalnie) 1 cebula (opcjonalnie) 1…

Kiszone liście buraka

Składniki: 10 pęczków liści młodych buraków (z łodyżkami) 2 główki czosnku (obrane ząbki) 2 pęczki koperku (najlepiej z…