Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Zesmakuj ze mną pysznych racuchów z karmelizowanymi gruszkami i malinami. Pyszne racuchy, które nie wymagają długiego czasu wyrastania. Dodatki takie jak gruszki w karmelu oraz kwaśne maliny wspaniale komponują się z lekkimi racuchami. Słodki smak gruszek i kwaśnych malin idealnie balansuje z racuchami. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
🥛200 ml mleka
🥄1 łyżeczka cukru/erytrytolu/2 łyżeczki ksylitolu
🥄1 opakowanie cukru z wanilią
🍐2 gruszki
🥚1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, cukier, jajko, sodę, oraz mleko. Całość dokładnie wymieszaj. Obierz i pokrój gruszkę. Dodaj ją do ciasta i wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Wlej 2 łyżki oliwy na patelnię. Wykładaj porcje ciasta na patelnię. 1 porcja (1 łyżka). Smaż z obu stron do zarumienienia.
Gdy usmażysz racuchy przygotuj gruszki w karmelu.
Składniki:
- 2 gruszki
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
150 g malin
Na patelnię wysyp cukier. Na małym ogniu karmelizuj cukier. Gruszki pokrój w ćwiartki. Następnie dodaj gruszki do skarmelizowanego cukru. Całość wymieszaj.
Gotowe gruszki wyłóż na racuchy. Całość posyp malinami.