Racuszki z bananami

5.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Rozgnieć banany widelcem w misce na gładką masę.

Dodaj jajko, mleko i (opcjonalnie) cukier – dobrze wymieszaj.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj porcje ciasta (np. łyżką).

Smaż racuszki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj z cukrem pudrem, syropem klonowym, jogurtem naturalnym, owocami lub dżemem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Schab w sosie ciemnym z buraczkami

Zesmakuj ze mną pysznego, domowego obiadu. To smak jesieni. Soczyste mięso, a do tego buraczki i ziemniaki z…

Przepis na ogórki z cebulą w lekko pikantnej zalewie curry

Składniki: (3 słoiki po 500 ml) 1 kg g małych ogórków gruntowych 1 średnia cebula (ok. 100 g)…

Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 

Składniki na dwie porcje: Jajka (1 sztuka) Ciasto francuskie (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) Musztarda muodowa (2…