Racuszki z bananami

Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgnieć banany widelcem w misce na gładką masę.
Dodaj jajko, mleko i (opcjonalnie) cukier – dobrze wymieszaj.
Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładaj porcje ciasta (np. łyżką).
Smaż racuszki na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Odsącz na papierowym ręczniku.
Podawaj z cukrem pudrem, syropem klonowym, jogurtem naturalnym, owocami lub dżemem.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI