Risotto z bazyliowym pesto i cukinią

20.09.2022
Czas przygotowania: 39 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną kremowego risotto z bazyliowym pesto oraz cukinią.

Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

✅️1 mała cukinia ✅️2 ząbki czosnku ✅️1 cebula ✅️200 g ryżu arbirio ✅️70 ml białego wina ✅️1 l bulionu warzywnego ✅️1 łyżeczka masła  ✅️3 łyżki bazyliowego pesto 🧂sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelnię dodaj: masło, pokrojoną w koskę cukinię, cebulę oraz czosnek.

Całość smaż do momentu aż cukinia zmięknie.

Gdy cukinia będzie miękka daj ryż arbirio oraz wino.

Gdy wino odparuje stopniowo dodawaj bulion. Całość duś do miękkości ryżu.

Na koniec dodaj bazyliowe pesto. Wymieszaj

I gotowe! 

Jeśli chcesz możesz dodać tak jak ja ser twarogowy wędzony oraz awokado hass.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Powidła śliwkowe z czekoladą i korzenną nutą

Składniki: 2 kg dojrzałych śliwek węgierek (bez pestek) 300 g cukru (opcjonalnie, według smaku i słodkości owoców) 1…

Pyszny domowy chleb na kefirze

Składniki: 520 g mąki pszennej chlebowej  3 czubate łyżki płatków owsianych  2 czubate łyżki otrębów żytnich  280 ml…

Drożdżowe ciasto śliwkowo-cytrynowe

Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast jakie istnieją. Dziś pokażę Ci jak przygotować drożdżowe ciasto z dużą…