Rolada drobiowa z mięsa mielonego i piersi kurczaka

18.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(ok. 6–8 porcji)

  • 800 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • (opcjonalnie) płat cienko pokrojonego boczku lub cienka folia spożywcza

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż razem przez minutę. Odstaw do przestudzenia.

W dużej misce połącz mięso mielone, ostudzoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, majeranek.

Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj (najlepiej rękami), aż masa będzie jednolita i klejąca.

Na stolnicy rozłóż folię spożywczą (lub płat boczku).

Na folii rozprowadź mięso mielone w kształcie prostokąta o grubości ok. 1,5 cm.

Na środku ułóż filety z piersi kurczaka (całe lub pokrojone w słupki).

Za pomocą folii (lub boczku) ciasno zwijaj mięso w roladę, tak aby piersi kurczaka były w środku.

Zawiąż końce folii lub użyj nitki kuchennej, by rolada się nie rozpadła.

Przenieś roladę (w folii) do naczynia żaroodpornego, piecz w 180 °C przez 60–70 min.

Na 10 min przed końcem usuń folię, aby rolada się zarumieniła.

Umieść zawiniętą roladę w parowarze i gotuj 60 min, po czym zrumień w piekarniku 10 min w 200 °C.

Po upieczeniu/gotowaniu odstaw rolady na 10 min.

Usuń folię/nitkę, pokrój w plastry grubości 1–1,5 cm.

Podanie

  • Podawaj na ciepło z sosem własnym lub pieczonymi warzywami.
  • Na zimno idealna do kanapek lub na deskę wędliniarską.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Chrupiące placki ziemniaczane.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 37 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, smakosze tajemniczych kulinarnych historii! Dzisiaj…

Piklowane ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr wody 200 ml octu (np. spirytusowego)…

Roladki z mozzarelli w szynce parmeńskiej z bazylią i sosem balsamicznym

Składniki: (na ok. 12 sztuk): 12 kulek mini mozzarelli (lub 2 większe kulki pokrojone w kawałki) 6 plastrów…