Rolada z kurczakiem na imprezę- prosty i szybki przepis, który zaskoczy gości.
Planujesz imprezę i zastanawiasz się, co podać gościom? Szybkie i smaczne przekąski to klucz do udanego przyjęcia! Niezależnie od tego, czy organizujesz kameralne spotkanie, czy większą imprezę, proste dania „na jeden kęs” zawsze robią furorę. Kluczem jest to, by przekąski były łatwe w przygotowaniu, różnorodne i apetyczne, a jednocześnie na tyle proste, by nie spędzić całego dnia w kuchni. W tym wpisie podzielę się pomysłem na szybką przekąskę, która zachwyci smakiem Twoich gości, a Tobie pozwolą cieszyć się imprezą bez stresu!


Składniki:
Ilość porcji 10:
- 1 opakowanie spodu do pizzy
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 duże garści szpinaku baby
- 1/2 kostki sera feta
- 1 jajko
- sezam do posypania wierzchu
- 7 plastrów żółtego sera
- 3 lub 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 opakowanie pieprzu cytrynowego
Krok 1
Rozwiń spód do pizzy. Na spód wyłóż passatę pomidorową. Na passatę pomidorową wyłóż szpinak.


Krok 2
Na szpinak wyłóż pierś z kurczaka. Wcześniej jednak obsyp ją pieprzem cytrynowym. Obok piersi z kurczaka połóż pokrojony ser feta. Na wszystkie składniki wyłóż 4 plastry sera żółtego. Zwiń w kształt rolady.




Krok 3
Każdy bok rolady dokładnie zwiń. Natnij wierzch rolady. Na roladę wyłóż 3 plastry sera żółtego.

Krok 4
Do miseczki wbij jajko. roztrzep je za pomocą widelca. Roztrzepanym jajkiem posmaruj roladę. Posyp dużą ilością sezamu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz roladę kolejne 20/25 minut.


Krok 5
Roladę ostudź lub podawaj jeszcze ciepłą. Możesz jeść ją jako przekąskę lub danie obiadowe.


Każda porcja ma (dzielone na 10 porcji):
- Kalorie: 180,2 kcal/porcja
- Białko: 12,26 g/porcja
- Węglowodany: 12,73 g/porcja
- Tłuszcz: 8,33 g/porcja
- Błonnik: 0,91 g/porcja
Przepis krok po kroku: