Rolada z salami- szybka przekąska na imprezę

29.01.2023
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe
Do przygotowania tej rolady potrzebujesz:
  • 1 spód do pizzy
  • 8 plastrów salami
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 jajko
  • 1/2 słoiczka czerwonego pesto
  • sezam lub czarnuszka do posypania
Przygotowanie:

Rozwiń spód do pizzy. Spód posmaruj pesto. Na pesto wyłóż żółty ser i salami. Na początek spodu do pizzy ułóż pokrojoną w paski paprykę (żółtą i czerwoną), a także kukurydzę. Całość zwiń jak roladę. Zlep boki rolady. Posmaruj ją roztrzepanym jajkiem. Natnij nożem, a na koniec posyp ulubionymi ziarnami. Piecz roladę 30 minut w 190 stopniach (do mocnego zarumienienia zarówno od góry jak również od spodu).

Roladę jedz zarówno na ciepło, ale również na zimno (możesz ją serwować jako przekąskę).

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Domowe rogale z ciasta francuskiego

Domowe ciasto francuskieSkładniki: 200 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 opakowanie cukru wanilinowego 3…

Buraczki zasmażane – tradycyjny dodatek do kotleta schabowego/mielonego

Buraczki zasmażane to jedno z tych dań, które nieodłącznie kojarzą się z tradycyjną, polską kuchnią. Delikatnie słodkie, lekko…

Gnocchi z mięsem mielonym i bazyliowym pesto 

Obiad typu "nie wygląda, a obłędnie smakuje". Serio! 3 składniki i maksymalnie 10 minut przygotowań. Szybko, prosto i…