Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijaną w boczek

21.11.2022
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznej i prostej przekąski.

Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijana w boczek, a do tego szpinak, ser feta i prażona cebula. Całość zawinięta jest w drożdżowy spód do pizzy.

Rolada ta świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezę lub święta, ale także jako propozycja obiadowa.

Przepis znajdziesz poniżej.

Jest banalnie prosty!

Składniki na 6/8 osób:
  • 1 opakowanie spodu do pizzy
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 duże garści szpinaku baby
  • 1/3 kostki sera feta
  • 1 jajko
  • prażona cebula do posypania wierzchu/sezam
  • 4/6 plastrów boczku wędzonego surowego

Przygotowanie:

Rozwiń spód do pizzy. Na połowę ciasta wyłóż szpinak. 1 pojedynczą pierś z kurczaka podziel na dwie części. Każdą z tych części zawiń w boczek (każda część piersi- 2/3 plastry boczku). Zawiniętą pierś z kurczaka w boczek połóż na przód spodu do pizzy.

Obok ułóż rówież ser feta. Całość zwiń w kształt rolady. Dokładnie zlep brzegi ciasta.

Za pomocą noża nakrój wierzch ciasta tworząc wzorek (to sprawi, że ciasto podczas pieczenie nie pęknie). Roztrzep w miseczce jajko. Posmaruj nim zwiniętą roladę. Wierzch posyp prażoną cebulą lub sezamem. Tak przygotowaną roladę piecz 25 minut w 200 stopniach.

Grzanie góra- dół bez termoobiegu.

I gotowe

Roladę możesz jeść zarówno na ciepło, jak również na zimno

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rolada z salami- szybka przekąska na imprezę

Do przygotowania tej rolady potrzebujesz: 1 spód do pizzy 8 plastrów salami 8 plastrów żółtego sera 1/2 żółtej…

Kotlet z sadzonym jajkiem

Schab moczony w mleku i cebuli. Chrupiąca panierka. Płynne żółtko, a do tego fasolka w pomidorach i pyszna,…

Zupa zbója- rozgrzewająca zupa na zimę

Zupa zbója to sycąca, pożywna zupa, która łączy w sobie smak mięsa, ziemniaków, fasoli, marchewki oraz aromatycznego kminku.…