Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijaną w boczek
Zesmakuj ze mną pysznej i prostej przekąski.
Rolada z soczystą piersią z kurczaka zawijana w boczek, a do tego szpinak, ser feta i prażona cebula. Całość zawinięta jest w drożdżowy spód do pizzy.
Rolada ta świetnie sprawdzi się zarówno jako przekąska na imprezę lub święta, ale także jako propozycja obiadowa.
Przepis znajdziesz poniżej.
Jest banalnie prosty!

Składniki na 6/8 osób:
- 1 opakowanie spodu do pizzy
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 3 duże garści szpinaku baby
- 1/3 kostki sera feta
- 1 jajko
- prażona cebula do posypania wierzchu/sezam
- 4/6 plastrów boczku wędzonego surowego
Przygotowanie:
Rozwiń spód do pizzy. Na połowę ciasta wyłóż szpinak. 1 pojedynczą pierś z kurczaka podziel na dwie części. Każdą z tych części zawiń w boczek (każda część piersi- 2/3 plastry boczku). Zawiniętą pierś z kurczaka w boczek połóż na przód spodu do pizzy.
Obok ułóż rówież ser feta. Całość zwiń w kształt rolady. Dokładnie zlep brzegi ciasta.
Za pomocą noża nakrój wierzch ciasta tworząc wzorek (to sprawi, że ciasto podczas pieczenie nie pęknie). Roztrzep w miseczce jajko. Posmaruj nim zwiniętą roladę. Wierzch posyp prażoną cebulą lub sezamem. Tak przygotowaną roladę piecz 25 minut w 200 stopniach.
Grzanie góra- dół bez termoobiegu.
I gotowe
Roladę możesz jeść zarówno na ciepło, jak również na zimno
Smacznego!