Roladki wołowe z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

8.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

Roladki wołowe:

  • 4 plastry wołowiny (najlepiej z udźca lub zrazówki)
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej)
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • sól, pieprz, olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
  • 1–1,5 szklanki bulionu wołowego

Kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej (¼ ilości ziemniaków)
  • 1 jajko
  • sól

Czerwona kapusta:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, masło lub smalec

Przygotowanie:

Rozbij plastry wołowiny cienko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, posmaruj każdy musztardą, nałóż plasterek boczku, paski ogórka i posiekaną cebulę. Zwiń ciasno w roladki i zepnij wykałaczkami lub zwiąż nicią. Obsmaż je dokładnie na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, a następnie podlej bulionem, przykryj i duś przez ok. 1,5 godziny, aż będą miękkie. Pod koniec duszenia wyjmij mięso, zagęść sos mąką rozmieszaną w wodzie i zagotuj.

Do klusek: przepuść ziemniaki przez praskę, włóż do miski, wygładź powierzchnię i podziel ją na 4 części – jedną ćwiartkę usuń i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, następnie dodaj jajko i sól. Zagnieć ciasto, formuj małe kulki i zrób wgłębienie w każdej klusce. Gotuj we wrzątku z solą przez ok. 2–3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Kapustę drobno poszatkuj, wrzuć do garnka z łyżką tłuszczu i podsmaż. Dodaj startą cebulę i jabłko, podlej niewielką ilością wody. Duś ok. 20–25 minut, pod koniec dopraw octem, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Podaj wszystko razem na ciepło – polej roladki sosem, dodaj kluski i porcję modrej kapusty.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe tortille

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki ciepłej wody (może być…

Letnia zupa z cukinii i warzyw

Składniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 małe cukinie (zielone lub zielono-żółte) 1 ząbek czosnku…

Przepis na pyszne ciasto z jeżynami i kruszonką

Składniki: (na blaszkę ok. 20×20 cm) Ciasto podstawowe (kruche) 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1…