Roladki z piersi z kurczaka z pieczarkami i serem kozim
Ser kozi jest niezwykle aromatyczny, zdrowy i niezwykle uzupełnia swoim smakiem mięso. Roladki z piersi kurczaka są bardzo sycące, a kozi smak w połączeniu z orzechową nutą z rukoli nadaje im smakową wyrazistość. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ale również bardzo efektywne. Zrób je dla swoich gości i zaskocz ich pysznym smakiem.

Składniki na roladki:
- 2 połówki piersi z kurczaka
- 10 pieczarek
- 6 pomidorków koktajlowych
- garść Rukli
- ser kozi w plastrach
- 8g masła
Panierka:
- 50 g mielonych płatków kukurydzianych
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Dodatkowo:
- 2 białka jaj
- Sól
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbij tak jak na kotlety. Pieczarki umyj, pokrój i podsmażamy na maśle. Na mięso połóż plaster sera koziego, usmażone pieczarki, umytą rukolę oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość zwiń.
W miseczce utrzep białka z ulubionymi ziołami. Przygotowane roladki obtocz w białku, a następnie w panierce z płatków kukurydzianych.
Tak przygotowane drobiowe roladki piecz w 190° grzanie z termoobiegiem przez 20 minut.
W czasie pieczenia roladek gotuj dodatki takie jak kaszę/ziemniaki/ryż.
Całość podawaj z ulubioną sałatką u mnie to roszponka, cebulka, pomidorki koktajlowe, sól, pieprz cytrynowy i sok z cytryny.
Gdy roladki się upieką wyłóż wszystkie składniki na talerz.
Smacznego!