Rustykalny torcik z kremem malinowym i galaretką malinową

26.12.2024
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: trudne

Składniki
Biszkopt (na tortownicę 24 cm, 4 blaty):


• 6 jajek
• 180 g cukru
• 180 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
• Szczypta soli

Galaretka malinowa:
• 2 opakowania galaretki malinowej
• 750 ml wrzątku
• 300 g świeżych lub mrożonych malin

Krem malinowy:
• 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
• 250 g mascarpone
• 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
• 3 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
• 2 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody

Dekoracja:
• 200 g świeżych malin
• Kilka łyżek tężejącej galaretki malinowej

Przygotowanie:


Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, aż masa stanie się lśniąca.
Dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach.
Przesiej mąkę (z proszkiem do pieczenia, jeśli używasz) i delikatnie wmieszaj do masy, używając szpatułki.
Przełóż ciasto do tortownicy i piecz około 35 minut. Ostudź, a następnie przekrój na 4 równe blaty.
Rozpuść 2 opakowania galaretki w 750 ml wrzątku. Odstaw do wystudzenia i poczekaj, aż zacznie lekko tężeć (ma być półpłynna).
Wmieszaj do galaretki maliny, aby były równomiernie rozprowadzone.
Maliny (300 g) zblenduj na gładką masę i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek.
Żelatynę namocz w 50 ml wody i odstaw na 5 minut. Następnie podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż się rozpuści (nie zagotuj).
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodaj mascarpone i zmiksuj na gładki krem.
Dodaj przetarte maliny oraz rozpuszczoną żelatynę, miksując na niskich obrotach.

Pierwszy blat: Połóż na spodzie tortownicy. Wyłóż warstwę kremu malinowego i wyrównaj. Na krem wylej cienką warstwę tężejącej galaretki z malinami.
Drugi blat: Połóż kolejny biszkopt. Powtórz warstwę kremu malinowego i galaretki.
Trzeci blat: Połóż trzeci biszkopt i powtórz warstwę kremu malinowego oraz galaretki.
Czwarty blat: Przykryj ostatnim biszkoptem i wyłóż wierzchnią warstwę kremu malinowego, wyrównując ją starannie.

Na wierzchu ułóż świeże maliny.
Z tężejącej galaretki nabierz łyżką i pozwól jej delikatnie spływać po bokach tortu, tworząc rustykalny efekt.
Schładzaj torcik w lodówce przez co najmniej 4 godziny, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.


I gotowe!
Ciesz się smakiem razem ze mną!

< Powrót
Zobacz również:
Rozkosz dla podniebienia- Wyjątkowa Szarlotka, Która Zachwyci Twoich Gości!

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj pragnę Was zaprosić w podróż…

Pączki hiszpańskie- Gniazdka

Składniki: 🍩250 ml wody 🍩100 g masła 🍩180 g mąki 🍩3 duże jajka L 🍩1 l oleju rzepakowego…

 Sałatka z pomarańczą i rukolą

Składniki: 1 opakowanie rukoli sałata lodowa duży granat 3 pomarańcze 2 garści orzechów  Sos: 2 łyżki musztardy miodowej …