Sałatka cezar
Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej
- pierś z kurczaka
- sól
- pieprz cytrynowy
- oliwa
- 3 czubate łyżki tartego parmezanu lub Grana Padano
- natka pietruszki do dekoracji
- Chrupiące grzanki:
- 4 kromki chleba
- 4 łyżki oliwy lub oleju z pestek dyni
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- czubata łyżeczka musztardy miodowej
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
Filet z kurczaka dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Polej pierś oliwą. Smaż ją na patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony. Grillowaną pierś z kurczaka pokrój w mniejsze części. Chleb pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj oliwę z czosnkiem, chili i pietruszką. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną oliwą polej pokrojony chleb. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Piecz grzanki przez 10 minut. Do miseczki dodaj jogurt grecki, starty parmezan, musztardę, ocet winny, sok cytryny, a także drobno posiekany czosnek. Sos dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Sałatę porwij na mniejsze części. Przełóż ją do miski. Następnie dodaj 1/3 sosu. Kolejno połóż kurczaka, grzanki, polej pozostałą warstwą sosu. Posyp sałatkę parmezanem i udekoruj pietruszką.
I gotowe!
Smacznego!
Inspiracje na sałatki z z tortellini w roli głównej znajdziesz na filmie YouTub. Link poniżej. Zapraszam do oglądania 🙂 .