Sałatka gyros- zdrowsza wersja
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 3 łyżki przyprawy gyros
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
- kapusta pekińska
- średni por
- słoik ogórków korniszonów
- puszka kukurydzy
Sos:
- 5 czubatych łyżek jogurtu greckiego
- czubata łyżeczka musztardy miodowej
- 4 czubate łyżki ketchupu
Dodatkowo:
- koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, a następnie dopraw ją przyprawą gyros. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy. Smaż kurczaka przez 3-4 minuty. Ogórki pokrój w kostkę. W talarki pokrój pora. Odcedź kukurydzę. Kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj. Na dno miski wyłóż 1/2 kapusty pekińskiej, następnie dodaj: kukurydzę, por i ogórki. Teraz czas na 1/2 sosu, następnie połóż kawałki kurczaka, posmaruj je drugą 1/2 sosu, a na wierzchu ułóż pozostałą część kapusty pekińskiej. Całość posyp koperkiem lub pietruszką, a także solą i pieprzem.
I gotowe!
Smacznego!
Inspiracje na sałatki z z tortellini w roli głównej znajdziesz na filmie YouTub. Link poniżej. Zapraszam do oglądania 🙂 .