Sałatka na zimę z ogórków i pomidorów w aromatycznym, lekko kwaśnym zalewie.

Składniki:
(na 6 słoików 0,5 l)
- Ogórki gruntowe – ok. 1,5 kg (małe, wyborne na kiszenie)
- Pomidory – ok. 1 kg (średnie, jędrne)
- Cebula – 2 duże (biała lub czerwona)
- Czosnek – 4–6 ząbków
- Koperek – 1 pęczek (lub kilka gałązek świeżego lub mrożonego)
- Liście laurowe – 6 szt.
- Ziele angielskie – 12 ziaren
- Pieprz czarny w ziarnach – 1 łyżeczka
- Sól – 2 łyżki do zalewy + 1 łyżeczka na każdy słoik (opcjonalnie więcej, jeśli lubisz bardzo wytrawną)
- Cukier – 2 łyżeczki (dla zbalansowania kwasowości)
- Ocet spirytusowy 10% – 200 ml
- Woda – ok. 1,2 l (źródlana lub przegotowana)
Sprzęt
- 6 wyparzonych słoików 0,5 l z nakrętkami
- Duży garnek do zalewy
- Drewniana łyżka lub tłuczek do układania warzyw
Przygotowanie:
Wyparz je wrzątkiem lub w piekarniku w 100 °C przez 10 min.
Ogórki umyj, odetnij końcówki. Jeśli są duże, przekrój wzdłuż na pół lub plastry grubości ok. 1–1,5 cm.
Pomidory umyj i pokrój w plastry ok. 0,5–1 cm.
Cebulę obierz i pokrój w krążki.
Czosnek pokrój w plasterki lub zostaw w ząbkach.
Koperek oderwij od pęczka.
W każdym słoiku ułóż warstwami (dosyć ciasno):
- 1–2 plastry pomidora
- kilka plasterków ogórka
- krążki cebuli
- plasterki czosnku, gałązka koperku
- przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu
- Następnie powtórz układanie, aż słoik się wypełni do ok. 1 cm poniżej krawędzi.
- W garnku zagotuj:
- 1 l wody
- 200 ml octu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżeczki cukru
Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa do pełna, tak by nie było pęcherzy powietrza (stuknij lekko słoikiem o blat).
Zakręć słoiki mocno i odwróć do góry dnem na 10 min (to częściowa pasteryzacja i uszczelnienie).
Po tym czasie postaw słoiki „do góry” i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywanie
- Przechowuj w chłodnym miejscu (spiżarnia, piwnica lub lodówka) przez kilka miesięcy.
- Po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 5–7 dni.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!