Sałatka na zimę z ogórków, papryki i cebuli (sałatka do słoików)- Przepis Babci Marysi

Składniki:
Składniki (na ok. 6–7 słoików 500 ml):
- 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
- 2–3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 łyżki soli niejodowanej (kamiennej)
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka gorczycy
- 1 płaska łyżeczka ziela angielskiego (ziarna)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 2 liście laurowe
- (opcjonalnie: 1/2 łyżeczki kurkumy – dla ładnego koloru)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Wszystko włóż do dużej miski, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odciśnij lekko warzywa z nadmiaru soku.
Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku. Gotuj 2–3 minuty, aż przyprawy puszczą aromat.
Do wyparzonych słoików włóż warzywa.
Zalej gorącą zalewą, zakręć czystymi, suchymi zakrętkami.
W garnku z gorącą wodą pasteryzuj słoiki przez 10 minut od momentu zagotowania.
Odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Najlepsze po ok. 2–3 tygodniach od przygotowania.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI