Sałatka na zimę z ogórków, papryki i cebuli (sałatka do słoików)- Przepis Babci Marysi

5.07.2025
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki (na ok. 6–7 słoików 500 ml):

  • 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 2–3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soli niejodowanej (kamiennej)

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • 1 płaska łyżeczka ziela angielskiego (ziarna)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 2 liście laurowe
  • (opcjonalnie: 1/2 łyżeczki kurkumy – dla ładnego koloru)

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Wszystko włóż do dużej miski, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie odciśnij lekko warzywa z nadmiaru soku.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku. Gotuj 2–3 minuty, aż przyprawy puszczą aromat.

Do wyparzonych słoików włóż warzywa.

Zalej gorącą zalewą, zakręć czystymi, suchymi zakrętkami.

W garnku z gorącą wodą pasteryzuj słoiki przez 10 minut od momentu zagotowania.

Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Najlepsze po ok. 2–3 tygodniach od przygotowania.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Ciacho na zimno- sernik na zimno z konfiturą z moreli i ananasa

Składniki na konfiturę: 1 ananas1 kg moreliopcjonalnie 2 łyżki erytrtolu lub cukru  Pozostałe składniki: 800 g sera twarogowego 400…

Szwedzkie klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem  

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanki wołowo-wieprzowej) 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek…

Przepis na wytrawne ciasto z papryką, serem i ziołami

Składniki: (foremka keksówka 25×10 cm, 8–10 porcji) 3 duże jajka 150 ml mleka lub maślanki 100 ml oleju…