Sałatka ogórkowo-paprykowa z koperkiem na zimę

Składniki:
(ok. 4–5 słoików 500 ml, przygotowanie 30 min + pasteryzacja)
- 2 kg świeżych ogórków gruntowych
- 4 duże czerwone papryki
- 1 duża cebula
- pęczek świeżego koperku
- (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku
Zalewa
- 700 ml wody
- 150 ml octu spirytusowego 10 %
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umyj dokładnie słoiki i zakrętki.
Włóż do garnka, zalej wodą tak, by je przykryć.
Zagotuj i gotuj 10 min.
Wyjmij słoiki (zakrętki osobno) i postaw do góry dnem na czystej ściereczce.
Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski o szerokości ok. 1 cm.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Koperek opłucz, osusz i posiekaj.
(Opcjonalnie) czosnek pokrój w cienkie plasterki.
Do każdego słoika wsyp ¼ łyżeczki gorczycy i ⅛ łyżeczki pieprzu.
Układaj warstwami: ogórek, papryka, cebula, koperek (i czosnek).
Dociskaj lekko warzywa – zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
W garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól.
Podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą, doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z ognia.
Gorącą zalewę wlej do słoików, przykrywając warzywa.
Wytrzyj brzegi i szczelnie zakręć.
W dużym garnku wyłóż dno ściereczką.
Ustaw słoiki pionowo i zalej wodą do ¾ ich wysokości.
Po zagotowaniu pasteryzuj 8–10 min.
Wyjmij i ustaw do góry dnem, przykryj ściereczką – zostaw do wystudzenia.
Przechowywanie i podanie
- Po 2–3 tygodniach sałatka będzie gotowa – chrupka i aromatyczna.
- Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Podawaj jako dodatek do mięs, kanapek lub samodzielną przystawkę.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!