Sałatka ogórkowo-paprykowa z koperkiem na zimę

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 4–5 słoików 500 ml, przygotowanie 30 min + pasteryzacja)

  • 2 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • pęczek świeżego koperku
  • (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku

Zalewa

  • 700 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Umyj dokładnie słoiki i zakrętki.

Włóż do garnka, zalej wodą tak, by je przykryć.

Zagotuj i gotuj 10 min.

Wyjmij słoiki (zakrętki osobno) i postaw do góry dnem na czystej ściereczce.

Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki.

Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski o szerokości ok. 1 cm.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Koperek opłucz, osusz i posiekaj.

(Opcjonalnie) czosnek pokrój w cienkie plasterki.

Do każdego słoika wsyp ¼ łyżeczki gorczycy i ⅛ łyżeczki pieprzu.

Układaj warstwami: ogórek, papryka, cebula, koperek (i czosnek).

Dociskaj lekko warzywa – zostaw ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

W garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól.

Podgrzewaj, aż sól i cukier się rozpuszczą, doprowadź do wrzenia.

Zdejmij z ognia.

Gorącą zalewę wlej do słoików, przykrywając warzywa.

Wytrzyj brzegi i szczelnie zakręć.

W dużym garnku wyłóż dno ściereczką.

Ustaw słoiki pionowo i zalej wodą do ¾ ich wysokości.

Po zagotowaniu pasteryzuj 8–10 min.

Wyjmij i ustaw do góry dnem, przykryj ściereczką – zostaw do wystudzenia.

Przechowywanie i podanie

  • Po 2–3 tygodniach sałatka będzie gotowa – chrupka i aromatyczna.
  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
  • Podawaj jako dodatek do mięs, kanapek lub samodzielną przystawkę.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowy pasztet pieczony w keksówce

Składniki: 800 g mięsa mielonego (wieprzowo-drobiowego lub wieprzowo-wołowego) – stanowi bazę pasztetu, nadając mu odpowiednią konsystencję. 200 g…

Ogórki z musztardą, chili i czosnkiem – do słoików na zimę

Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych (średnich) 2 łyżki soli (najlepiej niejodowanej) 6 ząbków czosnku (pokrojonych w plasterki) 2…

Domowy sos pomidorowy na zimę

Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych lub lima) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy…