Sałatka warzywna na zimę do słoików

12.07.2025
Czas przygotowania: 190 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki)
  • 1 kg czerwonej papryki (pokrojonej w paski)
  • 1 kg marchwi (startej na dużych oczkach lub w słupki)
  • 1/2 kg cebuli (pokrojonej w piórka)

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1/2 łyżki ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórki i paprykę pokrój w plasterki/paski.

Marchew zetrzyj lub pokrój w cienkie słupki.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Wymieszaj wszystko razem w dużej misce i odstaw na 1–2 godziny, aby warzywa puściły sok.

Wszystkie składniki na zalewę zagotuj w garnku.

Gorącą zalewą zalej warzywa, wymieszaj dokładnie.

Warzywa wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików.

Zakręć dokładnie.

Słoiki pasteryzuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Uwagi:

  • Sałatka świetnie pasuje do dań obiadowych, kanapek, grilla.
  • Najlepiej smakuje po kilku tygodniach przechowywania.
  • Można dodać również trochę selera naciowego, kalafiora lub pora.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kompot z czerwonej porzeczki:

Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki 1,5 litra wody 300 g cukru (można zmniejszyć ilość w zależności od preferencji)…

Kotlety z cebulą (tradycyjne)

Składniki: (na 4 porcje): 4 plastry schabu, karkówki lub łopatki (ok. 150 g każdy) 2 duże cebule sól,…

Dżem z czerwonej i białej porzeczki

Składniki: 1,5 kg czerwonej porzeczki 0,5 kg białej porzeczki 1,2 kg cukru sok z 1 cytryny (opcjonalnie –…