Sałatka warzywna z fasolą do słoików na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g białej fasoli (Jaś lub inna drobna)
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów lub 500 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki octu 10%
  • 4–5 łyżek oleju
  • 3–4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • pieprz i zioła do smaku (np. bazylia, oregano, natka pietruszki)

Przygotowanie:

Fasolę namocz na noc, a następnego dnia ugotuj do miękkości (nie rozgotować!). Odcedź.

Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na 30 minut, następnie opłucz i podsmaż na oleju, aż będzie lekko miękki.

Paprykę, cebulę i marchew pokrój w cienkie paski lub półplasterki.

W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę z marchewką, dodaj paprykę i czosnek. Duś przez kilka minut.

Dodaj pomidory (świeże obrane ze skórki lub z puszki), koncentrat, cukier, sól, ocet i przyprawy. Gotuj całość ok. 15 minut.

Na końcu dodaj fasolę i bakłażana. Wymieszaj delikatnie i gotuj jeszcze ok. 10 minut.

Gorącą sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 20 minut od zagotowania.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pyszny kremowy dip z koperkiem i cebulką

Składniki: 200 g serka kremowego (np. Philadelphia) 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3…

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki: 100 g liści czosnku niedźwiedziego (oczyszczonych) 50 g orzechów włoskich 50 g tartego parmezanu (opcjonalnie) 100 ml…

Przepis na sałatkę z selera naciowego i papryki w sosie pomidorowym

Składniki: (2 duże słoiki po 500 ml) Seler naciowy – 500 g (ok. 6–8 łodyg) Czerwona papryka –…