Sałatka wielowarzywna na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w plasterki)
  • 0,5 kg czerwonej papryki (pokrojonej w paseczki)
  • 0,5 kg marchewki (startej na tarce o grubych oczkach)
  • 0,5 kg cebuli (pokrojonej w piórka)
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Przygotowanie:

Warzywa umyj i przygotuj – ogórki pokrój w cienkie plasterki, marchewkę zetrzyj, paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka.

Wszystko wrzuć do jednej dużej miski i dokładnie wymieszaj.

W osobnym garnku zagotuj zalewę z podanych składników.

Gorącą zalewę wlej do warzyw, dobrze wymieszaj i odstaw na 3–4 godziny, żeby puściły sok.

Nakładaj warzywa do wyparzonych słoików, uzupełniając zalewą.

Szczelnie zakręć i pasteryzuj 10–15 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
 Sałatka z pomarańczą i rukolą

Składniki: 1 opakowanie rukoli sałata lodowa duży granat 3 pomarańcze 2 garści orzechów  Sos: 2 łyżki musztardy miodowej …

Sekrety klusek śląskich- sprawdzony przepis na puszyste kluski

Kluski śląskie to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej, które na stałe zagościło na stołach w całej…

Czekoladowe pierogi z wiśniami  

Składniki: na ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao (ciemne, niesłodzone) 1 jajko ok. ½ szklanki…