Sałatka z cukinii curry do słoików

11.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na ok. 6–7 słoików 500 ml:

  • 2 kg młodej cukinii (najlepiej żółtej, ale może być też zielona)
  • 3 cebule
  • 2 papryki (najlepiej czerwona i/lub pomarańczowa)
  • 2 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)

Zalewa curry:

  • 3 szklanki wody
  • 200 ml octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie – dla koloru)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili (opcjonalnie, jeśli chcesz wersję ostrzejszą)

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój w cienkie półplasterki (jeśli duża – obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne).

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

Paprykę pokrój w paseczki lub kostkę.

Warzywa przełóż do dużej miski, posól i odstaw na 2–3 godziny, aby puściły sok. Następnie odcedź.

W garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy, gotuj kilka minut, aż cukier się rozpuści i przyprawy połączą z płynem.

Do wyparzonych słoików układaj warzywa, lekko dociskając.

Zalej wrzącą zalewą, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry.

Zakręć słoiki złotymi nakrętkami.

Pasteryzuj:

ok. 10 minut od zagotowania w dużym garnku z wodą.

Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Sałatka jest gotowa po 2–3 tygodniach, ale najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Młode ziemniaki z koperkiem

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2–3 łyżki masła lub oliwy z oliwek (do wyboru) sól morska (do smaku)…

Kolorowa sałatka z ogórków na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, cienkich) 3–4 marchewki (średnie) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe – czerwona, żółta)…

Chrupiący kalafior w panierce

Składniki: 1 średni kalafior 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej (lub panko) sól i…