Sałatka z cukinii w sosie pomidorowym (do słoików)- a’la leczo

Składniki:
- 2 kg młodej cukinii (może być ze skórką)
- 500 g marchwi
- 500 g czerwonej i/lub żółtej papryki
- 500 g cebuli
- 1 l przecieru pomidorowego (lub gęstego soku pomidorowego)
- 1 puszka kukurydzy (ok. 300–400 g po odsączeniu)
- 4 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte)
- 200 ml oleju roślinnego
- 100 ml octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
Marchew zetrzyj na grubych oczkach.
Paprykę pokrój w kostkę lub paski.
Cebulę w piórka.
W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z olejem, octem, czosnkiem, cukrem, solą i przyprawami. Gotuj 5 minut.
Wrzuć cukinię, marchew, cebulę i paprykę. Gotuj 30 minut na średnim ogniu.
Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę. Gotuj jeszcze 5 minut.
Nakładaj gorącą sałatkę do wyparzonych słoików, zakręcaj szczelnie.
Pasteryzuj przez 15 minut w garnku lub piekarniku (120°C, 20 minut).
Odwróć słoiki do góry dnem do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!