Sałatka z cukinii w sosie pomidorowym (do słoików)- a’la leczo

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii (może być ze skórką)
  • 500 g marchwi
  • 500 g czerwonej i/lub żółtej papryki
  • 500 g cebuli
  • 1 l przecieru pomidorowego (lub gęstego soku pomidorowego)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 300–400 g po odsączeniu)
  • 4 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte)
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 100 ml octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka ostrej papryki

Przygotowanie:

Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.

Marchew zetrzyj na grubych oczkach.

Paprykę pokrój w kostkę lub paski.

Cebulę w piórka.

W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z olejem, octem, czosnkiem, cukrem, solą i przyprawami. Gotuj 5 minut.

Wrzuć cukinię, marchew, cebulę i paprykę. Gotuj 30 minut na średnim ogniu.

Na koniec dodaj odsączoną kukurydzę. Gotuj jeszcze 5 minut.

Nakładaj gorącą sałatkę do wyparzonych słoików, zakręcaj szczelnie.

Pasteryzuj przez 15 minut w garnku lub piekarniku (120°C, 20 minut).

Odwróć słoiki do góry dnem do ostudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką szparagową

Składniki: Na klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub mieszane) 1 jajko 1 mała cebula (drobno posiekana…

Sałatka szwedzka do słoików

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 3 cebule 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1…

Tarta z kremem kokosowym i bezą

Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła (zimnego) 50 g cukru pudru 1 jajko Szczypta…