Sałatka z kapusty na zimę – przepis do słoików

Składniki:
(na około 6 słoików 500 ml):
- 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5–2 kg)
- 3 marchewki
- 2–3 rzodkiewki (opcjonalnie)
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego lub ziarnistego)
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj.
Marchewki i rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
Cebulę pokrój w cienkie półplasterki.
Koperek drobno posiekaj.
Wszystko wymieszaj w dużej misce z solą i pieprzem. Odstaw na 1–2 godziny, by warzywa puściły sok.
W garnku zagotuj wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier i olej.
Gotuj przez 2–3 minuty, aż cukier się rozpuści.
Warzywa włóż do wyparzonych, suchych słoików, lekko ugniatając.
Zalej gorącą zalewą, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry.
Zakręć wyparzonymi zakrętkami.
Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką.
Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj:
ok. 15–20 minut od momentu zagotowania wody.
Wyjmij i odstaw do góry dnem do ostudzenia.
TIPY:
- Sałatkę można wzbogacić o paprykę, ogórki, czosnek lub ziarna gorczycy.
- Najlepszy smak uzyskasz po minimum 1–2 tygodniach przechowywania.
- Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!