Sałatka z kiszonej kapusty na zimę

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania 30 min + pasteryzacja)

Składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g marchewki
  • 3–4 małe ogórki kiszone (ok. 300 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka ziaren kminku (opcjonalnie)

Zalewa (na 4 słoiki 0,5 l)

  • 700 ml wody
  • 120 ml octu spirytusowego 10 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Kiszoną kapustę odsącz od nadmiaru soku (możesz zachować go do polania sałatki przy serwowaniu).

Pokrój kapustę na paski szerokości ok. 1 cm.

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ogórki kiszone pokrój w plasterki lub półplasterki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Umyj dokładnie 4 słoiki o pojemności 500 ml i zakrętki.

Wstaw słoiki do dużego garnka, zalej wodą tak, aby je przykryć, zagotuj i trzymaj 10 min.

Wyjmij ostrożnie – odstaw do stemplowania do góry dnem na czystą ściereczkę.

Na suchej patelni podpraż ziarenka kminku, aż zaczną intensywnie pachnieć (ok. 1 min), potem odstaw.

Do każdego słoika wkładaj warstwami: kapustę, marchew, ogórki, cebulę.

Jeśli używasz kminku, dodaj po ¼ łyżeczki prażonych ziaren do każdego słoika.

W garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól.

Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.

Zdejmij z ognia, dodaj olej.

Gorącą zalewę wlej ostrożnie do słoików tak, aby przykryła wszystkie warzywa, zostawiając ok. 1 cm przestrzeni od górnej krawędzi.

Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, zakręć mocno zakrętki.

Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików.

Doprowadź do lekkiego wrzenia i pasteryzuj 10 min od momentu zagotowania wody.

Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do wystudzenia.

Po ostudzeniu przełóż słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).

Sałatka jest gotowa do spożycia po 2–3 tygodniach leżakowania, będzie chrupka i aromatyczna przez całą zimę.

Porady

  • Jeśli lubisz ostrzejszy smak, dodaj do każdego słoika ½ małej papryczki chili pokrojonej w plasterki.
  • Do zalewy możesz dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) dla dodatkowego aromatu.
  • Zamiast części wody użyj soku z kiszenia kapusty, by wzmocnić smak.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na lekkie ciasto z truskawkami i galaretką

Składniki: (blacha 20×30 cm, ok. 12 porcji) Biszkopt (na blachę 20×30 cm):6 jajek (białka i żółtka osobno)¾ szklanki…

Kopytka

Dziś zabieram was w kulinarne szaleństwo pełne smaku, tradycji i przytulnych chwil spędzonych przy stole. Przygotujcie się na…

Lekki sos do sałatek i surowych warzyw

Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) 1…