Sałatka z kiszonej kapusty na zimę

Składniki:
(ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania 30 min + pasteryzacja)
Składniki
- 2 kg kiszonej kapusty
- 500 g marchewki
- 3–4 małe ogórki kiszone (ok. 300 g)
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka ziaren kminku (opcjonalnie)
Zalewa (na 4 słoiki 0,5 l)
- 700 ml wody
- 120 ml octu spirytusowego 10 %
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Kiszoną kapustę odsącz od nadmiaru soku (możesz zachować go do polania sałatki przy serwowaniu).
Pokrój kapustę na paski szerokości ok. 1 cm.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ogórki kiszone pokrój w plasterki lub półplasterki.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Umyj dokładnie 4 słoiki o pojemności 500 ml i zakrętki.
Wstaw słoiki do dużego garnka, zalej wodą tak, aby je przykryć, zagotuj i trzymaj 10 min.
Wyjmij ostrożnie – odstaw do stemplowania do góry dnem na czystą ściereczkę.
Na suchej patelni podpraż ziarenka kminku, aż zaczną intensywnie pachnieć (ok. 1 min), potem odstaw.
Do każdego słoika wkładaj warstwami: kapustę, marchew, ogórki, cebulę.
Jeśli używasz kminku, dodaj po ¼ łyżeczki prażonych ziaren do każdego słoika.
W garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól.
Doprowadź do wrzenia, mieszając, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
Zdejmij z ognia, dodaj olej.
Gorącą zalewę wlej ostrożnie do słoików tak, aby przykryła wszystkie warzywa, zostawiając ok. 1 cm przestrzeni od górnej krawędzi.
Dokładnie wytrzyj brzegi słoików, zakręć mocno zakrętki.
Włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości słoików.
Doprowadź do lekkiego wrzenia i pasteryzuj 10 min od momentu zagotowania wody.
Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do wystudzenia.
Po ostudzeniu przełóż słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Sałatka jest gotowa do spożycia po 2–3 tygodniach leżakowania, będzie chrupka i aromatyczna przez całą zimę.
Porady
- Jeśli lubisz ostrzejszy smak, dodaj do każdego słoika ½ małej papryczki chili pokrojonej w plasterki.
- Do zalewy możesz dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) dla dodatkowego aromatu.
- Zamiast części wody użyj soku z kiszenia kapusty, by wzmocnić smak.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!