Sałatka z ogórków i marchewki (do słoików)

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości)
- 0,5 kg marchewki
- 2 papryki czerwone (opcjonalnie)
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy (na każdy słoik)
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki.
Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach lub pokrój w cienkie słupki.
Paprykę pokrój w cienkie paski, cebulę w piórka (jeśli używasz).
Warzywa wymieszaj z łyżką soli i odstaw na 2–3 godziny, by puściły sok.
Zagotuj zalewę: wymieszaj wszystkie składniki zalewy w garnku i doprowadź do wrzenia.
Do wyparzonych słoików włóż po:
1 liściu laurowym
2 ziarenkach ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gorczycy
Następnie ciasno ułóż warzywa.
Zalej gorącą zalewą, zakręć dokładnie słoiki.
Pasteryzacja: Gotuj słoiki przez 10–12 minut (od momentu zagotowania wody w garnku).
Odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu. Gotowe do spożycia po około 2–3 tygodniach.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI