Sałatka z ogórków i marchewki na zimę

5.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 6–7 słoików 500 ml):

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, średnich)
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • (opcjonalnie: 1 łyżeczka kurkumy – dla koloru)

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w cienkie słupki.

Cebulę pokrój w cienkie piórka.

W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa z solą.

Odstaw na 1,5–2 godziny, aż puszczą sok. Następnie odciśnij z nadmiaru płynu.

Wszystkie składniki zagotuj w garnku. Gotuj 3–5 minut, aż cukier się rozpuści, a przyprawy uwolnią aromat.

Do wyparzonych słoików nałóż ciasno warzywa.

Zalej gorącą zalewą, zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 10 minut (w garnku z wodą sięgającą do 3/4 wysokości słoików).

Odstaw do góry dnem do wystudzenia.

Trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu. Najlepsze po 2–3 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Chrupiące bananowe gofry 

Ciasto na gofry: 2 duże, dojrzałe banany 400 g mąki pszennej 80 g oleju lub roztopionego masła 2…

Zielone pomidory z cebulą w słoikach (na zimę)

Składniki: Na ok. 5–6 słoików (500 ml): 2 kg zielonych, twardych pomidorów 3–4 średnie cebule 10 ziaren ziela…

Pieczona pierś z indyka z sosem grzybowym

Zesmakuj ze mną propozycji na pyszny, domowy obiad. Pieczona, soczysta pierś z indyka w sosie grzybowym z jesienną…