Sałatka z ogórków i papryki do słoików na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w słupki lub plastry)
  • 4–5 czerwonych papryk (pokrojonych w paski)
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru)
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3–4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kwiaty kopru

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, pokrój w plasterki lub słupki.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski.

W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy.

Gotuj przez 2–3 minuty, aż cukier i sól się rozpuszczą.

Warzywa przełóż do dużej miski, zalej gorącą zalewą, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Włóż sałatkę do wyparzonych słoików, dokładnie dociskając.

Zalej resztą zalewy.

Słoiki pasteryzuj ok. 10 minut od momentu zagotowania wody (w garnku wyłożonym ściereczką).

Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kluski Śląskie

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego - kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu…

Owsianka Kinder Bueno

Zesmakuj ze mną pysznej, a w dodatku zdrowej- czekoladowej owsianki o smaku Kinder Bueno. Owsiankę tą można jeść…

Cukinie faszerowane mięsem i warzywami

Składniki (na 2-3 porcje): 2 średnie cukinie 250 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane) 1 mała cebula…