Sałatka z ogórków i papryki do słoików na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w słupki lub plastry)
- 4–5 czerwonych papryk (pokrojonych w paski)
- 1 szklanka octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru)
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 3–4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kwiaty kopru
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj, pokrój w plasterki lub słupki.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski.
W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy.
Gotuj przez 2–3 minuty, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Warzywa przełóż do dużej miski, zalej gorącą zalewą, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Włóż sałatkę do wyparzonych słoików, dokładnie dociskając.
Zalej resztą zalewy.
Słoiki pasteryzuj ok. 10 minut od momentu zagotowania wody (w garnku wyłożonym ściereczką).
Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!