Sałatka z ogórków i warzyw na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki)
- 500 g marchewki (starta na grubych oczkach)
- 500 g papryki czerwonej (pokrojonej w paski)
- 500 g cebuli (pokrojonej w piórka)
- 3 łyżki gorczycy
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórki, marchewkę, cebulę i paprykę pokrój i przełóż do dużej miski.
Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Odstaw na 3–4 godziny, by warzywa puściły sok.
Do garnka dodaj: ocet, cukier, olej, gorczycę i pieprz.
Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty.
Warzywa dokładnie odciśnij z nadmiaru soku.
Zalej gorącą zalewą i wszystko dobrze wymieszaj.
Nakładaj sałatkę do wyparzonych słoików.
Zakręć dokładnie.
Pasteryzuj przez 10–15 minut od momentu zagotowania wody.
Odstaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!