Sałatka z ogórków i warzyw na zimę

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki)
  • 500 g marchewki (starta na grubych oczkach)
  • 500 g papryki czerwonej (pokrojonej w paski)
  • 500 g cebuli (pokrojonej w piórka)
  • 3 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ogórki, marchewkę, cebulę i paprykę pokrój i przełóż do dużej miski.

Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na 3–4 godziny, by warzywa puściły sok.

Do garnka dodaj: ocet, cukier, olej, gorczycę i pieprz.

Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty.

Warzywa dokładnie odciśnij z nadmiaru soku.

Zalej gorącą zalewą i wszystko dobrze wymieszaj.

Nakładaj sałatkę do wyparzonych słoików.

Zakręć dokładnie.

Pasteryzuj przez 10–15 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na pyszne ciasto z jeżynami i kruszonką

Składniki: (na blaszkę ok. 20×20 cm) Ciasto podstawowe (kruche) 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 1…

Ogórki konserwowe z chili w słoikach – ostre, chrupiące i idealne jako dodatek do obiadu lub kanapek

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1–2 czerwone papryczki chili (w zależności od ostrości) 6 ząbków czosnku 2…

Przepis na domowy dżem malinowy

Składniki: (ok. 4 słoiki po 300–400 ml) Maliny świeże – 1 kg Cukier kryształ – 800 g Sok…