Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 4 słoiki po 500 ml)

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l wody
  • 200 ml octu 10 %
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • opcjonalnie: ½ łyżeczki kminku lub kopru ziarnistego

Przygotowanie:

Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki (ok. 4–5 mm).

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.

Cebule obierz i pokrój w półplasterki.

Czosnek obierz i przekrój na połówki.

Umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki.

Na dno każdego słoika włóż po ½ łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, opcjonalnie kminek lub koper.

Naprzemiennie ciasno układaj ogórki, marchew i cebulę, a w szczeliny wkładaj połówki ząbków czosnku.

W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, mieszając do rozpuszczenia.

Dodaj ocet i krótko ponownie doprowadź do wrzenia.

Gorącą zalewą zalej słoiki tak, aby warzywa były całkowicie przykryte (zostaw ok. 1 cm przestrzeni od krawędzi).

Natychmiast szczelnie zakręć wieczka.

Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką (zapobiegnie stłuczeniu).

Zalej wodą do ¾ wysokości słoików, doprowadź do wrzenia i pasteryzuj 8–10 min.

Po wyłączeniu zostaw słoiki w wodzie do wystudzenia, a następnie wyjmij i osusz.

Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczka są wklęsłe – znak prawidłowego zamknięcia.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Sałatka będzie gotowa do spożycia po 5–7 dniach i utrzyma świeżość kilka miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki w zalewie musztardowej – pikle- przepis od Babci Marysi

Składniki: Składniki: Na 1,5 kg ogórków: 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości) 1 marchewka (opcjonalnie) 3–4 ząbki…

Domowa frużelina truskawkowa – idealna do deserów, naleśników, gofrów czy ciast

Składniki: 500 g świeżych lub mrożonych truskawek 3 łyżki cukru (można dodać więcej według upodobań) 1 łyżka soku…

Niesamowicie kremowy jesienny sernik. Prosty przepis.

Jesień to idealny czas na wypieki pełne ciepłych, otulających smaków, a kremowy sernik z masłem orzechowym doskonale wpisuje…