Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:
(ok. 4 słoiki po 500 ml)
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 200 ml octu 10 %
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- opcjonalnie: ½ łyżeczki kminku lub kopru ziarnistego
Przygotowanie:
Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki (ok. 4–5 mm).
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie plasterki.
Cebule obierz i pokrój w półplasterki.
Czosnek obierz i przekrój na połówki.
Umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki.
Na dno każdego słoika włóż po ½ łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, opcjonalnie kminek lub koper.
Naprzemiennie ciasno układaj ogórki, marchew i cebulę, a w szczeliny wkładaj połówki ząbków czosnku.
W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, mieszając do rozpuszczenia.
Dodaj ocet i krótko ponownie doprowadź do wrzenia.
Gorącą zalewą zalej słoiki tak, aby warzywa były całkowicie przykryte (zostaw ok. 1 cm przestrzeni od krawędzi).
Natychmiast szczelnie zakręć wieczka.
Włóż słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką (zapobiegnie stłuczeniu).
Zalej wodą do ¾ wysokości słoików, doprowadź do wrzenia i pasteryzuj 8–10 min.
Po wyłączeniu zostaw słoiki w wodzie do wystudzenia, a następnie wyjmij i osusz.
Po ostygnięciu sprawdź, czy wieczka są wklęsłe – znak prawidłowego zamknięcia.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Sałatka będzie gotowa do spożycia po 5–7 dniach i utrzyma świeżość kilka miesięcy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!