Sałatka z ogórków na zimę

4.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młode, jędrne)
  • 0,5 kg marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • kilka liści laurowych

Przygotowanie:

Ogórki umyj, nie obieraj. Pokrój w cienkie plasterki (możesz również w półplasterki).

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski.

Dodaj sól kamienną, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny, aby puściły sok.

W osobnym garnku zagotuj ocet, cukier, olej, gorczycę, pieprz i liście laurowe. Możesz dodać ząbki czosnku pokrojone w plasterki.

Gotuj przez 2–3 minuty, następnie zdejmij z ognia.

Warzywa odciśnij z nadmiaru wody.

Nakładaj ciasno do wyparzonych słoików.

Zalej gorącą zalewą.

Zakręć dokładnie słoiki.

Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików).

Pasteryzuj przez ok. 10 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjmij, odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ogórki z curry

Składniki: (3 słoiki po 500 ml) Ogórki gruntowe – 1,2 kg (ok. 20–24 małych lub średnich sztuk) Woda…

Sałatka cezar 

Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej pierś z kurczaka sól  pieprz cytrynowy oliwa  3 czubate łyżki tartego parmezanu lub…

Powidła śliwkowe z kakao i orzechami

Składniki: 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 300 g cukru (można dostosować do własnych preferencji) 2 łyżki kakao 1…