Sałatka z ogórków na zimę

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • 1,5 łyżki soli (najlepiej kamiennej niejodowanej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie – dla koloru)

Przygotowanie:

Ogórki umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę (można ze skórką).

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub grubszą kstkę

Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na 2 godziny, aby puściły sok.

Po 2 godzinach dodaj do ogórków cukier, ocet, olej, pieprz, gorczycę i kurkumę.

Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw jeszcze na 30 minut.

Do wyparzonych słoików nakładaj sałatkę razem z zalewą, lekko dociskając.

Dokładnie zakręć złotymi nakrętkami.

Słoiki pasteryzuj ok. 10–15 minut od momentu zagotowania wody (na średnim ogniu).

Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3–4 czerwone papryki 3 duże cebule 1 marchewka (opcjonalnie) 2 łyżki soli niejodowanej…

Karmelowe ciasto z bezami i czekoladowym ''musem''

To obłędnie pysznie ciacho na kruchym, delikatnym spodzie z karmelowym kremem mascarpone z dodatkiem kruszonej bezy, a na…

Tradycyjne pierogi z soczewicą z nutą nowoczesności – szybki i pyszny przepis

Pierogi z soczewicą to doskonałe połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z roślinnymi składnikami, które podbijają serca miłośników zdrowego i…