Sałatka z ogórków, papryki i cebuli na zimę

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 duże papryki (najlepiej czerwona i żółta)
- 3 duże cebule
- 3 marchewki
- 1 czosnek (opcjonalnie – kilka ząbków)
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10% (250 ml)
- 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
- 3/4 szklanki oleju (ok. 180 ml)
- 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Paprykę pokrój w paski lub cienkie półplasterki.
Cebulę pokrój w piórka.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wszystko wrzuć do dużej miski i wymieszaj.
Składniki zalewy (ocet, cukier, sól, olej, przyprawy) zagotuj.
Gorącą zalewą zalej warzywa, wymieszaj i odstaw na 2–3 godziny.
W tym czasie wyparz słoiki i nakrętki.
Sałatkę przełóż ciasno do słoików razem z zalewą.
Zakręć i pasteryzuj 10–15 minut od momentu zagotowania.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Najlepsza po kilku tygodniach, kiedy smaki się przegryzą.
Warianty:
- Można dodać seler naciowy, por, a nawet natkę pietruszki.
- Dla ostrzejszej wersji – dorzuć plasterki chili.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!