Sałatka z ogórków, papryki i kapusty do słoików

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg ogórków (najlepiej gruntowych)
  • 1 kg białej kapusty
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 3 duże cebule
  • 1 marchewka (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 1 szklanka oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w cienkie plasterki.

Kapustę poszatkuj.

Papryki oczyść i pokrój w paski.

Cebulę pokrój w piórka.

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli dodajesz).

Wymieszaj warzywa w dużej misce. Odstaw na około 1 godzinę, aby puściły sok.

Wszystkie składniki zalewy zagotuj w garnku.

Wlej gorącą zalewę do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Przekładaj warzywa do wyparzonych słoików, mocno dociskając.

Zalej warzywa zalewą tak, aby całe były przykryte.

Szczelnie zakręć słoiki.

Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (do ¾ ich wysokości).

Pasteryzuj 10–15 minut od momentu zagotowania wody.

Wyjmij, odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Sałatka świetnie pasuje do obiadu, grilla i kanapek.

Najlepiej smakuje po kilku tygodniach przechowywania.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Syrop miętowo-cytrynowy

Składniki: 1 duży pęczek świeżej mięty (ok. 50–70 g) 2 cytryny (najlepiej ekologiczne) 1 kg cukru 1 litr…

Brownie z truskawkami i kawałkami czekolady

Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 150 g masła 3 jajka 150 g cukru (najlepiej trzcinowego)…

Krem z pieczonych buraków z grzankami i kozim twarogiem

Pieczony burak w połączeniu z kozim twarogiem i grzankami z pełnoziarnistego chleba to propozycja jesiennej odżywczej zupy bogatej…