Sałatka z ogórków z marchewką w słodko–kwaśnej zalewie

16.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 9 słoików po 300 ml)

Składniki

  • Warzywa:
    • 1,8 kg świeżych ogórków gruntowych
    • 600 g marchewki
    • 2 średnie cebule (opcjonalnie, dla smaku)
  • Przyprawy na słoik (300 ml):
    • 1–2 ziarna ziela angielskiego
    • 1–2 ziarenka czarnego pieprzu
    • ½ łyżeczki gorczycy
    • kawałek (ok. 0,5 cm) korzenia chrzanu (lub ½ łyżeczki tartego chrzanu)
    • gałązka świeżego koperku (lub ¼ łyżeczki suszonego)
  • Zalewa (na ok. 2,7 l):
    • 2 l wody
    • 200 ml octu 10%
    • 180 g cukru
    • 3 łyżki soli kamiennej (ok. 45 g)

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki (ok. 2–3 mm).

Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki (lub pokrój w cienkie słupki).

Cebulę (jeśli używasz) pokrój w cienkie piórka.

Umyj słoiki i nakrętki w gorącej wodzie z płynem.

Osusz, ustaw słoiki do góry dnem na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 °C na 15 min.

Nakrętki włóż na ostatnie 5 min do tego samego piekarnika lub gotuj przez 5 min w wodzie.

Do czystych, ciepłych słoików wsyp przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczycę, chrzan i koperek.

Napełnij słoiki warstwami: plasterki ogórków, trochę marchewki, ewentualnie cebuli, aż do pełna, lekko ugniatając.

W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.

Dodaj ocet, zamieszaj i doprowadź do ponownego wrzenia.

Gorącą zalewę ostrożnie wlej do słoików, tak aby przykryła warzywa (zostaw ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem).

Słoiki szczelnie zakręć.

Ustaw je pionowo w dużym garnku wyłożonym ściereczką.

Zalej gorącą wodą do ¾ wysokości słoików i pasteryzuj przez 10 min od momentu zagotowania wody.

Po tym czasie wyjmij słoiki, postaw do góry dnem na ściereczce i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Po ostudzeniu odwróć słoiki „do góry dnem”.

Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez minimum 2–3 tygodnie, aby smaki się przegryzły.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto Fiona bez pieczenia

Delikatne, malinowe, lekkie jak chmurka i totalnie bez piekarnika! Składniki (forma 26 cm): Spód: 100 g podłużnych biszkoptów…

Smażony bób z czosnkiem i koperkiem

Składniki: 500 g świeżego lub mrożonego bobu (najlepiej już obranego) 2–3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki…

Owocowy sernik na zimno

Składniki: Spód: 1 opakowanie biszkoptów (lub upieczony cienki biszkopt) 2–3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (do nasączenia)…