Sałatka z pieczonymi pomidorkami, grzankami, fasolą i jogurtem

12.07.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka białej fasoli (np. cannellini lub maślanej), odsączonej
  • 2–3 grube kromki chleba (najlepiej na zakwasie lub ciabatty)
  • garść świeżej bazylii
  • 150 g gęstego jogurtu greckiego lub serka śmietankowego (np. labneh)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub do polania na końcu)
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200°C. Pomidorki przekrój na pół i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodaj pokrojony w kostkę chleb, polej wszystko oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i piecz ok. 15–20 minut, aż chleb będzie złocisty, a pomidory lekko popękają.

Na talerzu rozsmaruj jogurt grecki jako bazę.

Na wierzch wyłóż upieczone pomidory i grzanki, dodaj odsączoną fasolę i świeże listki bazylii.

Skrop wszystko oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Można też dodać szczyptę soli morskiej i odrobinę chili w płatkach – dla pikantnej nuty.

Można dodać karmelizowaną cebulę lub grillowane papryki.

Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – idealna na lunch lub lekką kolację.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z marchewki i białej rzodkwi w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 2–3 słoiki po 500 ml) 500 g marchewki 500 g białej rzodkwi (lub pietruszki korzeniowej) 1–2…

Zapiekane sznycle z indyka 

Składniki: 4 sznycle z indyka  4 plastry szynki 4 łyżki tartego sera mozzarella pomidorki koktajlowe listki bazylii sól,…

Karmelowo-advokatowa słodycz. Pyszne ciasto z nutą czarnej porzeczki

Zesmakuj ze mną obłędnie pysznego ciasta. Krem kajmakowy o smaku advokatu, jasny delikatny biszkopt i dżem porzeczkowy.  Przepis…