Sałatka z tortellini i warzywami śródziemnomorskimi

Składniki:
- 250 g świeżych tortellini (np. z serem lub szpinakiem)
- 1 ogórek zielony (pokrojony w kostkę)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 10–15 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
- 1/2 czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
- 100 g sera feta (pokruszonego lub w kostce)
- 10–15 czarnych oliwek Kalamata (bez pestek)
- garść świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj tortellini według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przepłucz zimną wodą i ostudź.
W dużej misce połącz warzywa: ogórek, paprykę, pomidorki, cebulę i oliwki.
Dodaj przestudzone tortellini i pokruszoną fetę.
W osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu: oliwę, ocet/sok z cytryny, czosnek, oregano, sól i pieprz.
Polej sałatkę sosem i delikatnie wszystko wymieszaj.
Przed podaniem możesz schłodzić sałatkę w lodówce przez 15–30 minut, by smaki się przegryzły.
Sałatkę możesz wzbogacić o rukolę lub szpinak baby.
Sprawdzi się też jako danie na piknik lub lunch do pracy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!