Sałatka ze szpinakiem, boczkiem i fetą

Składniki:
(na 2 porcje):
- 2 garści świeżego szpinaku baby
- 100 g boczku wędzonego (w plastrach lub kostce)
- 80 g sera feta (lub innego typu sałatkowego)
- 6–8 zielonych oliwek (pokrojonych w plasterki)
- 4–5 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki pestek słonecznika lub mieszanki pestek
- 1 łyżka czerwonej cebuli (drobno posiekanej)
Sos jogurtowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- 1/2 ząbka czosnku (przeciśniętego)
- Sól i pieprz do smaku
- Odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Pokrój boczek na cienkie paski lub kostkę. Podsmaż na patelni na chrupko, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.
Szpinak umyj i dokładnie osusz.
Pokrój fetę w kostkę, oliwki w plasterki, suszone pomidory w paseczki, a cebulę drobno posiekaj.
Wymieszaj składniki sosu: jogurt, majonez (jeśli używasz), czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
Na talerzu rozłóż liście szpinaku.
Na wierzchu rozsyp: fetę, boczek, oliwki, suszone pomidory i cebulę.
Polej sosem i posyp pestkami.
Możesz dodać także grzanki, jajko na twardo lub awokado.
Boczek możesz zastąpić wędzonym tofu lub podsmażoną ciecierzycą dla wersji wegetariańskiej.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!