Schab pieczony z buraczkami i ziemniakami

8.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

Mięso:

  • 800 g schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie do zagęszczenia)
  • 1 łyżka masła

Buraczki na ciepło:

  • 3 duże buraki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie: odrobina chrzanu lub jabłka)

Ziemniaki:

  • 600 g ziemniaków
  • masło do smaku
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Natrzyj mięso olejem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, musztardą, majerankiem, papryką, solą i pieprzem.

Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (najlepiej na noc).

Obsmaż schab na patelni z każdej strony na rumiano.

Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem i piecz ok. 1,5 godziny w 180°C, podlewając co jakiś czas.

Po upieczeniu odlej sos, przefiltruj, zagęść mąką (opcjonalnie) i dodaj masło.

Buraczki:

Ugotuj buraki w skórce do miękkości (ok. 45 min–1 h).

Obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Podsmaż na maśle, dopraw octem, cukrem, solą i pieprzem.

Duś kilka minut, aż będą miękkie i aromatyczne.

Ziemniaki

Obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

Odcedź, utłucz z masłem i posyp świeżym koperkiem.

Na talerzu ułóż plastry schabu z sosem, obok porcję buraczków i ziemniaków.

Można udekorować natką pietruszki lub listkiem sałaty.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Serowe placuszki (a'la racuchy) o smaku szarlotki🥞

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków z sera białego z dodatkiem jabłek, cynamonu i borówek. Placuszki te smakują jak…

Krupnik z wołowiną i kaszą jęczmienną

Składniki: (na 4–6 porcji): 500 g wołowiny z kością (np. szponder, łopatka, mostek) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (np.…

Fasolka szparagowa z boczkiem i kremowym serem

Składniki: (na 2–3 porcje): 500 g żółtej fasolki szparagowej (może być też zielona) 150 g boczku wędzonego lub…