Schab ze śliwką

18.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

  1. (4 porcje)
  2. 1 kg łopatki lub schabu wieprzowego (czyli 1 duży płat)
  3. 12–16 suszonych śliwek bez pestek
  4. 2 łyżki musztardy (np. sarepskiej)
  5. 3 ząbki czosnku
  6. 1 łyżeczka majeranku
  7. sól, pieprz
  8. 2 łyżki oleju roślinnego

Marynata (opcjonalnie, dla soczystości)

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Rozłóż mięso na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1,5 cm.

Posól, popieprz z obu stron.

W miseczce wymieszaj jogurt z papryką i oliwą.

Posmaruj płat mięsa, wstaw na minimum 1 godz. do lodówki.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z musztardą oraz majerankiem.

Posmaruj równomiernie mięso.

Na jednym boku połóż suszone śliwki w niewielkich odstępach.

Zwiń mięso ciasno w roladę, zaczynając od strony ze śliwkami.

Zwiąż nitką kuchenną co ok. 3–4 cm, aby rolada ładnie się trzymała.

Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż roladę ze wszystkich stron na złoty kolor (ok. 2–3 minuty z każdej).

Przełóż do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1,5 godziny, podlewając co 20–30 minut wytworzonym sosem (lub odrobiną wody).

Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10–15 minut, aby mięso “odpoczęło”.

Usuń nitkę, pokrój na plastry grubości ok. 1,5 cm.

Świetnie smakuje z sosem własnym, ziemniakami puree lub pieczonymi oraz buraczkami lub mizerią.

Możesz też użyć plastrów rolady do kanapek – będą pyszne na zimno.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto z wiśniami, masą serową i polewą czekoladową (Fale Dunaju)

Składniki: Biszkopt jasny i ciemny: 200 g masła (miękkiego) 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej…

Sernik z kakaową kruszonką

Składniki: Kakaowe ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 150 g masła (zimnego) 1/2 szklanki cukru…

Przepis na chrupiące zielone fasolki w cieście

Składniki: (2 porcje jako przystawka / przekąska) Zielone fasolki szparagowe – 300 g Mąka pszenna – 100 g…