Sernik chałwowy

Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 80 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego z pudełka,
- 5 całych jajek
- 280 gramów cukru/ zdrowsza wersja u mnie erytrytol
- 3 budynie waniliowe
- 200 ml gęstego jogurtu greckiego
- 210 ml oleju,
- 400 ml mleka,
- 150 g chałwy
Masa na górze:
- 250g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Herbatniki zmielić razem z masłem, a następnie włożyć dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na masę serową wymieszać i wylać na ciasto. Piec w piekarniku przez około godzinę w 180 stopniach. Na dno piekarnika włożyć drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że wasz sernik w 100% nie opadnie. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić prze około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubić śmietankę, dodać 2 łyżki cukru pudru, a następnie mascarpone. Tutaj poświęć chwilę cierpliwości, aż ładnie się wszystko ubije. Gotowy krem wyłóż na sernik, a następnie udekoruj ciasteczkami, CHAŁWĄ lub czekoladą.
I gotowe
Smacznego!