Sernik na zimno z musem jagodowym

12.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników (lub ciasteczek digestive)
  • 100 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (lub mascarpone)
  • 200 ml śmietanki 30–36%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (lub 1,5 łyżki)
  • 50 ml gorącej wody

Warstwa jagodowa:

  • 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 200 ml śmietanki 30–36%
  • 250 g mascarpone
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Pokrusz herbatniki na drobno (np. w malakserze).

Wymieszaj z roztopionym masłem.

Wyłóż masą dno tortownicy (20–22 cm), dociśnij i włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

W misce ubij śmietankę na sztywno.

Dodaj do niej ser i cukier puder – delikatnie wymieszaj.

Dodaj przestudzoną żelatynę, miksując na niskich obrotach.

Masę wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Warstwa jagodowa:

Jagody zblenduj na gładko.

Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj.

Ubij śmietankę na sztywno, dodaj mascarpone, cukier i mus jagodowy.

Na koniec dodaj żelatynę, delikatnie miksując.

Wylej na schłodzoną warstwę serową. Wyrównaj.

Wstaw do lodówki na min. 4 godziny (najlepiej całą noc).

Podawaj schłodzony. Można udekorować świeżymi jagodami, listkami mięty lub oprószyć cukrem pudrem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jesienny słoik radości-kolorowa sałatka z kapusty, marchewki i papryki na zimowe dni

Składniki: na ok. 4–5 słoików (ł. 0,7 l)1,5 kg białej kapusty 3–4 średnie marchewki 2 czerwone papryki 1…

Sałatka z marchewki i białej rzodkwi w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 2–3 słoiki po 500 ml) 500 g marchewki 500 g białej rzodkwi (lub pietruszki korzeniowej) 1–2…

Kokosanki

Zesmakuj ze mną i przygotuj ciastka dla Świętego Mikołaja- kokosanki. Lekkie, chrupiące zewnątrz, a w środku delikatne i…