Sernik na zimno z musem mango i nasionami chia
Zesmakuj ze mną pysznego sernika. Delikatny biszkopt, tylko z dwóch jaj, masa serowa z nasionami chia i słodki mus mango. Do masy serowej nie ma konieczności dodawania cukru lub erytrytolu. Mus mango jest słodki i wspaniale komponuje się z masą serową.
Prosty przepis, szybki w przygotowaniu.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na BISZKOPT na blaszkę 24×24 cm:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku kakao
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka i cukier. Całość ubij na puszystą, jasnożółtą masę. Gdy masa będzie jasno żółta i puszysta dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier ciasto. Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce. Biszkopt piecz 25 minut w 180 stopniach grzanie góra dół bez termoobiegu.

Składniki masę serową:
- 1 kg twarogi w wiaderku
- 400 g jogurtu greckiego
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie żelatyny
- 60 g nasion chia
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj żelatynę. Zalej ją 100 ml wrzątku. Pomieszaj ją i odstaw do całkowitego rozpuszczenia. Do kielicha blendera dodaj twaróg, jogurt grecki lub naturalny, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Całość blenduj na jednolitą masę. Do zblendowanej masy dodaj nasiona chia. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodatkowo:
- 1 mango
- 1 puszka pulpy mango
- 1 puszka mleczka kokosowego *ten składnik możesz pominąć
- 3 łyżki żelatyny
Poncz do biszkoptu:
- sok z 1 cytryny
- 50 ml wody
Przygotowanie:
Upieczony biszkopt nasącz ponczem. Wyłóż masę serową. Wstaw do lodówki.
Mango obierz i pokrój. Dodaj do kielicha blendera. Dodaj również pulpę z mango, mleczko kokosowe oraz rozpuszczoną żelatynę. Żelatynę rozpuść w ten sam sposób jak do masy serowej. Całość dokładnie zblenduj. Wylej na zastygniętą masę serową.
Tak przygotowane ciasto odstaw na 2/3 h do lodówki, a najlepiej na całą noc.
I gotowe!