Sernik nowojorski z białą czekoladą i owocami.

13.11.2022
Czas przygotowania: 130 minut
Stopień trudności: łatwe

Zesmakuj ze mną kremowego, delikatnego, rozpływającego się w ustach sernika z białą czekoladą i owocami.

Ja do tego sernika użyłam truskawek, borówek, czerwonych porzeczek i malin. Ty możesz użyć swoich ulubionych owoców. Gwarantuję Ci, że posmakuje on zarówno Tobie, jak również Twoim najbliższym.

Przepis znajdziesz poniżej.

 Składniki na spód:
  • 180 g kruchych ciastek lub herbatników
  • 100 g masła 
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego z pudełka,
  • 4 jajka
  • 220 gramów cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 330 ml śmietanki 30/36%
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
Masa na serniku: 
  • 1 tabliczka białek czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
Dodatki:
  • Truskawki
  • Borówki
  • Maliny
  • Czerwona porzeczka
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód sernika dokładnie zblenduj. Zblendowane składniki przełóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka o średnicy 24cm. Włącz piekarnik do 180 stopni. Piecz spód przez 5/7 minut.

Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na upieczony, ciepły spód. Zagotuj w czajniku wodę. Wlej gorącą wodę w blaszkę i wstaw ją na spód piekarnika. Blaszkę z masą serową włóż na środkową wysokość piekarnika. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni. Piecz sernik przez 80/85 minut. Grzanie góra dół bez termoobiegu.

Po upływie 80 minut wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez około pół godziny. Gdy sernik ostygnie wstaw w rondelku wodę. Na wierzch rondelka połóż szklaną miskę. Gdy woda zacznie wrzeć do miski dodaj białą czekoladę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, a następnie dodaj śmietankę. Całość mieszaj aż sos z białej czekolady zacznie gęstnieć.

Na upieczony sernik wyłóż sos z białej czekolady, a następnie udekoruj sernik ulubionymi owocami. Ja wybrałam truskawki, borówki, maliny i czerwone porzeczki.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Faszerowane cukinie 🥒

Składniki: 🥒4 okrągłe cukinie 🥩200 g mięsa mielonego150 g ciecierzycy ze słoika 🥬natka pietruszki 🥩1 łyzeczka przyprawy do mięs 🍅400 g passaty…

Najlepsza zupa dyniowa na jesień – prosty przepis krok po kroku

Zupa dyniowa to prawdziwy hit jesiennego sezonu, który zachwyca swoim kremowym smakiem i pięknym, intensywnym kolorem. Delikatnie słodka,…

Konfitura ze śliwek i cynamonu

Zesmakuj ze mną pysznej konfitury, którą przygotujesz w piekarniku. Konfitura ta nie wymaga mieszania. Cynamon nadaje śliwkom wspaniały…