Sernik nowojorski z białą czekoladą i owocami.
Zesmakuj ze mną kremowego, delikatnego, rozpływającego się w ustach sernika z białą czekoladą i owocami.
Ja do tego sernika użyłam truskawek, borówek, czerwonych porzeczek i malin. Ty możesz użyć swoich ulubionych owoców. Gwarantuję Ci, że posmakuje on zarówno Tobie, jak również Twoim najbliższym.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki na spód:
- 180 g kruchych ciastek lub herbatników
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego z pudełka,
- 4 jajka
- 220 gramów cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 330 ml śmietanki 30/36%
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
Masa na serniku:
- 1 tabliczka białek czekolady
- 200 ml śmietanki 30%
Dodatki:
- Truskawki
- Borówki
- Maliny
- Czerwona porzeczka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód sernika dokładnie zblenduj. Zblendowane składniki przełóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka o średnicy 24cm. Włącz piekarnik do 180 stopni. Piecz spód przez 5/7 minut.
Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na upieczony, ciepły spód. Zagotuj w czajniku wodę. Wlej gorącą wodę w blaszkę i wstaw ją na spód piekarnika. Blaszkę z masą serową włóż na środkową wysokość piekarnika. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni. Piecz sernik przez 80/85 minut. Grzanie góra dół bez termoobiegu.
Po upływie 80 minut wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez około pół godziny. Gdy sernik ostygnie wstaw w rondelku wodę. Na wierzch rondelka połóż szklaną miskę. Gdy woda zacznie wrzeć do miski dodaj białą czekoladę. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, a następnie dodaj śmietankę. Całość mieszaj aż sos z białej czekolady zacznie gęstnieć.
Na upieczony sernik wyłóż sos z białej czekolady, a następnie udekoruj sernik ulubionymi owocami. Ja wybrałam truskawki, borówki, maliny i czerwone porzeczki.
I gotowe!